Gå direkt till textinnehållet
Schibstedhuset på Västra Järnvägsgatan i Stockholm.
Foto: Tor Johnsson

Så slår sparpaketet på Schibsted mot redaktionerna

Nu står det klart hur många tjänster som försvinner i Schibsteds nya sparpaket. Detaljerna presenterades för de anställda under förmiddagen.

Exklusivt för dig som är prenumerant eller medlem i Journalistförbundet.

Klockan 10 berättade Schibsteds vd Siv Juvik Tveitnes om bakgrunden till sparpaketet i ett livesänt tal till alla anställda på Schibsted. Hon berättade att företaget just nu har högre kostnader än intäkter och att det måste ändras:

”De digitala intäkternas tillväxt kompenserar inte tappet i printintäkter, och samtidigt fortsätter kostnaderna att öka på grund av inflation och löneökningar. Dessa ekonomiska realiteter innebär att vi nu gör av med mer pengar än vi tjänar. Och det är en del av förklaringen till det nya Schibstedinitiativet. Men projektet handlar inte bara om besparingar, utan om att blir ett mer kostnadseffektivt och fokuserat medieföretag.

Schibsted har tidigare informerat om att koncernen ska minska med 350 heltidstjänster, motsvarande ungefär 13 procent av arbetsstyrkan på Schibsted Media, och att det kommer att påverka olika avdelningar olika mycket. Detaljerna i sparpaketet presenterades för de anställda under förmiddagen:

  • Aftonbladet minskar med 24 redaktionella tjänster. I dessa ingår projektanställda och vakanser. Fyra av tjänsterna gäller tillsvidareanställda.  Ett ”riktat erbjudande” om avgångsvederlag kommer att gå ut till vissa grupper.
  • På Svenska Dagbladet försvinner 9 redaktionella tjänster. Det handlar bland annat om vakanser och projektanställningar. Ingen tillsvidareanställd kommer att sägas upp. Fyra tjänster försvinner från eSvD/print.

Siv Juvik Tveitnes pratade också om att det är viktigt med sammanhållning:

”De här förändringarna kommer att påverka olika delar av organisation på olika sätt, men det är viktigt komma ihåg att vi gör det här tillsammans. Om vi ska klara oss genom de här tuffa tiderna, måste alla måste hjälpas åt för att vi ska klara de nödvändiga besparingarna. Ingen del av organisationen är undantagen. Ingen kan förvänta sig att andra ska bära bördan ensamma. Det här är kollektiva ansträngningar, och vi har alla ett ansvar för att vara en del av lösningen. Förändringar är aldrig lätta, speciellt inte när de innebär att människor och kollegor lämnar vårt företag, och vi tar inte de förändringarna lätt. (…) Vi ska självklart fortsätta arbeta tillsammans med våra fackliga representanter för att se till att förändringarna implementeras med så mycket hänsyn som möjligt.”

Hur besparingarna kommer att påverka Omnis redaktion kommer det besked om senare i vår.

– Som litet bolag ser vår process lite annorlunda ut, så vi ingår inte i det som har kommunicerats idag. Ingen nedbemanning har kommunicerats på Omni, säger Omnis chefredaktör Markus Gustafsson till Journalisten.

Läs också:

”Stor ilska” på Aftonbladet

SvD-klubben: ”Oro på print”

 

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Senaste numret

Annons
Fler avsnitt