Så vill EU stoppa Ungerns medielag
Europaparlamentets uppmaning till EU-kommissionen i dag är tydligt – det är dags att rädda pressfriheten i Europa. EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) säger till Journalisten att det är nödvändigt att EU ges möjlighet att granska och införa sanktioner mot länder som bryter mot pressfriheten, som Ungern, Italien – och Sverige.
Ungern instiftade ett medieråd 2011 som har lett till omfattande självcensur bland landets medier. På tisdagen antog Europaparlamentet en resolution där man kräver att ändringar i medlemsstaternas medielagar måste övervakas och utvärderas på EU-nivå.
– EU finns inte till för att skydda medlemsländernas rättigheter att stifta vilka lagar de vill. EU finns till för att skydda medborgarnas rättigheter, säger Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP), som har arbetat med frågan i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter.
Hon välkomnar den nya resolutionen som skickas till EU-kommissionen, med uppmaningen att kommissionen ska ta fram ett lagförslag som ger EU möjlighet att införa sanktioner mot medlemsländer som inte lever upp till sina demokratiska åtaganden.
– EU måste ges möjlighet att agera när medlemsländer genom nationell lagstiftning bryter mot EUs grundläggande värderingar rörande bland annat yttrandefrihet och pressfrihet. Ingen tycker att det är konstigt när EU inför sanktioner mot medlemsländer som bryter mot den ekonomiska stabilitetspakten, då borde det inte vara konstigt om EU inför sanktioner för brott mot grundläggande demokratiska principer, säger Cecilia Wikström.
Medielagen och förföljelsen av judar, romer, kulturpersoner och oppositionella i Ungern är bara några av många exempel på brott mot fundamentala rättigheter i Europa just nu. Mediefriheten är även hotad i länder som Grekland, Rumänien, Italien, Bulgarien och Frankrike.
– Och i Sverige. JKs kritik av hanteringen av utlämnande av handlingar från regeringskansliet är skrämmande läsning. Det är fruktansvärt illa att det får gå till så i ett land som ska ha den största öppenheten i Europa, säger Cecilia Wikström.
– Det är utomordentligt betydelsefullt att inrätta en mekanism som säkerställer att journalister runt om i EUs medlemsländer kan rapportera fritt och självständigt utan rädsla för repressalier.