Gå direkt till textinnehållet

Så vill Fojo avslöja felaktig information på nätet

Fojo söker just nu pengar för att skapa ett kunskapscenter dit journalister kan vända sig för att få hjälp att avslöja felaktig information på nätet. Ett center som kan bli verklighet redan nästa år.

Tillsammans med journalisten Jack Werner har Medieinstitutet Fojos utvecklingschef Lars Tallert tagit fram en rapport, finansierad av Anderstiftelsen, som analyserar hur felaktigheter sprids på internet och journalistikens faktiska och potentiella roll i denna process.

Ur det arbetet har idén kring att skapa ett kunskapscenter vuxit fram.
– Det finns redan ett antal medieföretag som jobbar med faktagranskning av det dagliga flödet på sociala medier, så Fojos roll skulle kunna vara mer samordnande, säger Lars Tallert, till Journalisten.

Inom ramen för centret skulle Fojo exempelvis kunna dra nytt av de olika internationella projekt och satsningar som redan görs inom organisationen, samla internationella erfarenheter och forskning, samt skapa en digital databas där kunskapen finns tillgänglig.

Annons Annons

Lars Tallert vill även skapa en slags ”helpdesk” som skulle kunna fungera lite som Offentlighetsjouren, som Fojo redan driver, dit journalister kan vända sig och få tips och råd hur man får ut offentliga handlingar.
– Vi vill vara med och utveckla modeller för faktagranskning, utifrån de erfarenheter som finns ser vi helt enkelt att det här med felaktig information inte är så enkelt som att säga att ”det här är sant och det här falskt”, säger Lars Tallert.

De stora mediehusen har ofta större resurser för faktagranskning. Men hur ska Fojo hjälpa den enskilde lokalreportern som kanske sitter själv med en hel kommun som bevakningsområde?
– Det är precis dem vi jobbar mot i Fojo. Storstadsmedierna klarar ofta det här själva, men i den situationen som du nämner kan man behöva hjälp. Dels kan vi hjälpa till genom utbildningsinsatser, men också via den här digitala plattformen vi vill skapa. Sen tror vi att helpdesk-funktionen kan bli lyckad, dit en enskild journalist kan vända sig och få hjälp med ett specifikt problem.

När kan detta vara verklighet?
– Vi har inte finansieringen klar, så nu håller vi på att söka pengar. Får vi det så hoppas jag vi kan sätta igång i början av nästa år.

Fakta // Enligt Fojo ska kunskapscentret bland annat göra detta:

*Följer och redovisar forskning och utveckling av metoder, verktyg och modeller för faktagranskning och hantering av felaktigheter på internet i Sverige och internationellt

• för dialog med myndigheter, organisationer och mediebransch

• stödjer enskilda mediers initiativ för att bedriva faktakoll

• arrangerar utbildningar för medieaktörer 

• utvecklar och förfinar metoder, verktyg och modeller för att hantera felaktigheter på internet

• belyser kopplingen mellan de organiserade felaktigheterna och virala hat och hotkampanjer

• arrangerar evenemang/debatter kring faktakoll och felaktigheter på internet   

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret