SAC: ”Inte aktuellt att gå vidare med uppsägningarna på Arbetaren”
Överläggningen mellan Journalistförbundet och tidningen Arbetarens nya bolagsstyrelse om LAS-varningarna mot tre journalister har ajournerats till senare i veckan. Uppdatering: Kajsa Ekis Ekman är uppsagd.
I fredags hölls överläggning mellan representanter för tidningsbolaget och Journalistförbundets ombudsman Adam Påhlman Tiwe rörande varningarna.
– Vi menar att varningarna är grundlösa, säger Adam Påhlman Tiwe. Överläggningen hölls i god ton men Arbetarens styrelse behövde diskutera frågan och därför ajournerades överläggningen.
De tre journalisterna på Arbetarens redaktion hotades med uppsägning efter att de protesterat mot tillsättningen av Kajsa Ekis Ekman som vikarierande tillförordnad chefredaktör på SAC Syndikalisternas tidning Arbetaren. Det är inte sannolikt att de kommer att bli uppsagda, uppger Tommy Sundvall, nytillträdd styrelseledamot i Arbetarens bolagsstyrelse och ledamot i SACs centralkommitté.
– Jag vill inte föregripa överläggningen men jag ser inte att det är aktuellt att gå vidare med uppsägningarna. Situationen har förändrats sedan LAS-varningarna gjordes. Jag uppfattar det som att vi har samsyn med Journalistförbundet och vill samma sak, att det här ska lösas på ett bra sätt, säger Tommy Sundvall.
Varför har ni i sådant fall inte dragit tillbaka varningarna redan nu?
– Centralkommittén har tvingats fatta flera beslut under stark press och vi behöver gå igenom vad som har hänt innan vi kan fatta beslut. Vi har fått kasta oss in i en helt annan verksamhet än vi är vana vid och agerar nu bolagsstyrelse. Det var ingen av oss beredd på. Det är mycket att sätta sig in i.
LAS-varningarna utdelades av Thomas Carlsson, dåvarande vd för tidningsbolaget. Förra helgen skiljdes Carlsson från sitt uppdrag på grund av hans beslut att utan bolagsstyrelsens godkännande anställa Kajsa Ekis Ekman. SACs centralkommitté (motsvarande förbundsstyrelse) utgör tillfälligt ny bolagsstyrelse eftersom hela bolagsstyrelsen avgick efter Thomas Carlssons agerande. Hans efterträdare har ännu inte utsetts.
SACs centralkommitté har också beslutat att Kajsa Ekis Ekmans kontrakt ska sägas upp, men det har ännu inte skett, uppger Tommy Sundvall:
– Arbetsrätten i Sverige är sådan att det inte går att säga upp någon hur som helst, och så ska det ju vara. Vi har anlitat ett externt ombud som nu står i kontakt med Kajsa Ekis Ekmans ombud. En juridisk process är initierad. Jag kan inte kommentera mer än så.
Hon sitter ensam på redaktionen medan de andra journalisterna är sjukskrivna eller jobbar hemma. Hon har svårt att arbeta eftersom hennes lösenord har bytts ut och hon har inte tillgång till sitt mejlkonto. Om ni inte vill att hon ska arbeta, skulle ni inte kunna ge henne arbetsbefrielse?
– Jo, det skulle kunna vara en möjlighet, men jag kan inte kommentera det eftersom det pågår en juridisk process. Hon har dock fått tillgång till sitt mejlkonto igen.
Vad gör ni för att arbetssituationen ska bli bättre för de övriga journalisterna på redaktionen?
– Vi har daglig kontakt med dem och vi har sagt att de får arbeta hemifrån om de inte vill sitta på redaktionen. De har i uppdrag att fortsätta ge ut tidningen.
Uppdatering: Strax efter denna artikel publicerades blev Kajsa Ekis Ekman formellt uppsagd, uppger SAC för Journalisten.