Gå direkt till textinnehållet

Sammanslagningen av Nya Norrland och Västerbottens AllehandaVem blir kvar?

Ledningen pratar om en förlovning som snart ska bli bröllop.Bland personalen talar man om oro, sorg och besvikelse.Vid millennieskiftet försvinner socialdemokratiska Nya Norrland och moderata Västernorrlands Allehanda. Ur spillrorna reser sig nya Tidningen Ångermanland med en socialdemokratisk och en liberal ledare.

Sammanslagningen av Nya Norrland och Västerbottens AllehandaVem blir kvar?

Ledningen pratar om en förlovning som snart ska bli bröllop.

Bland personalen talar man om oro, sorg och besvikelse.

Annons Annons

Vid millennieskiftet försvinner socialdemokratiska Nya Norrland och moderata Västernorrlands Allehanda. Ur spillrorna reser sig nya Tidningen Ångermanland med en socialdemokratisk och en liberal ledare.

Närmare 20 journalister får inte plats i den nya organisationen.

Fredagen den 13 augusti var en tung dag för journalisterna på de båda tidningarna: ”Jag grät hela kvällen när beskedet om nedläggning kom”, säger Ingrid Eldeklint, vice ordförande i journalistklubben på Nya Norrland. Det är så mycket känslor med i det här.

Det är många som undrar hur det ska gå att slå ihop personal från två skilda kulturer som VA och NN. Det har under många år varit en bitter strid på kniven om läsare och annonsörer i avfolkningsbygden i Ångermanland. VA har haft sitt starka fäste i Härnösand. Nya Norrland har haft flest läsare i Sollefteå.

Efter nyår kommer den stora gröna neonskylten ”Tidningshuset”, på Nya Norrlands hus intill busstationen i Härnösand att göra skäl för namnet. Det är där Tidningen Ångermanland ska produceras. Huset ska byggas om. Alla ska känna att nu startar något nytt.

Några minuters promenad bort över bron som skiljer det Norra sundet från det Södra, ligger Västernorrlands Allehanda, intill landshövdingeresidenset och domkyrkan. Där kan man snart plocka ner den stora skylten med VAs slogan ”VA – Din biljett mot år 2000”. Huset ska säljas.

All personal är överförd till det nya bolaget. Men de är för många och sammantaget, på alla avdelningarna, kommer omkring 60 personer att sägas upp. På båda tidningarna är det centralredaktionerna i Härnösand som drabbas värst.

Leif Åhman och Jan-Arne Bäckström, klubbordförande på Nya Norrland respektive Västernorrlands Allehanda, har ingen lätt uppgift. Båda ska värna om sina medlemmar. Nu måste de samarbeta om en gemensam LAS-lista.

Alla medarbetare räknar på om de ligger i riskzonen eller inte, förutsatt att ledningen väljer att följa LAS-regeln ”först in sist ut” till punkt och pricka, vilket ingen tror. Förhandlingarna om vilka som ska få plats i den nya organisationen har precis inletts. Det talas om en bemanning på 38,5 tjänster på den nya tidningen. Ingen kan vara riktigt säker på att få stanna.

Sammantaget ligger medelåldern bland journalisterna på drygt 48 år. Flest äldre medarbetare har Nya Norrland. Den som ligger sist på LAS-listan på NN har jobbat nästan tolv år på tidningen. Många är rotade i bygden sedan åratal, med familj och hus.

Så är det för Ann-Sofie Fredriksson, nyhetsreporter på Nya Norrland. Hon har jobbat i elva år och fem månader på tidningen och ligger precis på gränsen för att få behålla jobbet om LAS-listan följs.

– Tidigare har jag funderat på att söka nya jobb. Men jag har känt trygghet på Nya Norrland. Nu är jag i riskzonen i alla fall.

En sak är alla jag pratar med överens om. Det var nödvändigt att göra någonting. Båda tidningarna blöder och på sikt hade det inneburit döden för någon av dem.

Jan-Arne Bäckström har bara varit klubbordförande i ett halvår. Han hade inte räknat med den här turbulensen när han åtog sig uppdraget. Beskedet om nedläggningen fick han via mobiltelefonen då han var på semester i Sorsele.

– Jag trodde inte att det var sant. Det kändes verkligen tungt.

Leif Åhman har varit facklig representant i bolagsstyrelsen på Nya Norrland/Dagbladet. Den 12 augusti gick han till styrelsemötet, väl medveten om den kärva ekonomin. Han väntade sig ett nytt besparingspaket.

– Istället presenterades i princip hela det nya organisationsförslaget.

VAs ägare, Gefle Dagblads-koncernen, tar hand om 60 procent av ägandet i det nya bolaget. Resten ägs av NNs ägare, Tidnings AB Nya Norrland/Dagbladet.

Både på NN och VA är man luttrad. Nya Norrland genomgick en konkurs 1992 och VA hade fått känna av nedskärningar efter en konsultvända för några år sedan. Men beskedet om nedläggningarna slog ner som en bomb.

– Man får ha förståelse för att folk inte orkar gå på högvarv, säger VAs redaktionschef Lennart Lundberg. Vi behöver ett snabbt besked om hur det blir.

Själv vet han inte om han får jobb på nya tidningen.

– Men det är viktigt att man hämtar folk från både NN och VA för att det ska bli bra.

Lennart Lundberg är inte rädd för att det ska bli så stora problem när man slår ihop spillrorna av redaktionerna. Det är bra folk som jobbar på Nya Norrland, tycker han. Det som bekymrar honom är att det kommer att bli väldigt få tjejer på den nya redaktionen om man följer LAS-listan till punkt och pricka.

Inne på kriminalreportern Magnus Erixons rum på VA hänger en lapp med orden ”Det är aldrig för sent att ge upp”. Magnus har jobbat i tio år på VA och ligger mycket långt ner på LAS-listan. Han har ställt in sig på att han inte ska få något jobb på Tidningen Ångermanland. Det är ett sätt att skydda sig själv, tror han.

– Det känns så trist eftersom vi lagt på ett extra kol de senaste åren för att rycka upp VA. Ändå har det inte gått att vända de negativa siffrorna. Därför blir besvikelsen så stor.

Magnus är en av dem som är kritisk till den nya organisationen. Det blir för många chefer, tycker han. På VA har man en platt organisation med få chefer och kort beslutsgång.

– Vår chefredaktör, Leif Edbom, tycker att det ska vara så många indianer och så få hövdingar som möjligt. Jag håller med.

Han tror att det kommer att ta tid att smälta samman de två redaktionerna till en ny.

– Det blir fruktansvärt jobbigt både för dem som får gå och för dem som blir kvar.

Leif Åhman instämmer i att den nya tidningens organisation liknar Nya Norrlands och han tror också att det kommer att ta tid för de två kulturerna att smälta ihop.

– För vår del kommer det inte att bli så stor skillnad. Vi blir kvar i huset och vi får en chefredaktör från vår redaktion. Det blir svårare för VA-folket. Vi får räkna med slitningar i början. Kanske fordras det extra resurser för att ta hand om det.

Samtidigt tycker Leif Åhman att det ska bli skönt med en rik koncern i ryggen. Det är han inte van vid från Nya Norrland. Innerst inne tror han på den nya tidningen.

– Efter avvecklingskostnaderna blir det säkert en vinstmaskin. Det finns 70 000 hushåll i spridningsområdet och ledningen har räknat med en upplaga på mellan 25 000 och 28 000 exemplar, så allt talar för en lönsam affär.

Klubbarna är kritiska till att bemanningen på den nya tidningen blir så tajt. Bland annat ska layoutstyrd produktion införas så antalet redigerare blir färre.

Men Ola Eriksson, den blivande chefredaktören, ser bara fördelar. Redigerarna ska få mer tid för textredigering, är det tänkt.

Ola Eriksson är i dag redaktionschef på Nya Norrland. Han var först påtänkt för samma tjänst på nya tidningen. Chefredaktörsposten var vikt för Leif Edbom, i dag chefredaktör på VA. Men när Leif Edbom tackade nej av privata skäl gick budet till Ola Eriksson. Han kan båda tidningarna väl. Han har jobbat på båda, på alla tre orterna Sollefteå, Kramfors och Härnösand.

Ola Eriksson vill ge den nya tidningen en egen kultursida, satsa på familjeredaktionen och på samhällsredaktionen som bevakar länsmyndigheterna.

– Nu när vi blir ensamma i spridningsområdet är det också viktigt med en aktiv, lokal debatt. Den avdelningen ska rustas upp.

Tidningen Ångermanland ska vara editionerad och satsningen ska vara lika stor i Härnösand som i Sollefteå och Kramfors. Det är en gammal tradition på Nya Norrland att alla orterna ska vara lika mycket värda.

Ola Eriksson ser inget alternativ till att börja om med en ny tidning för att kunna rädda två pressröster.

– Det har varit en oerhörd konkurrens mellan VA och NN. Vi har kämpat i en utflyttningsbygd. Tidningarna har inte kunnat höja abonnemangspriset på flera år.

Nya Norrland var en av få dagstidningar som ökade upplagan 1998. Även årets siffror såg lovande ut.

– Ändå gick intäkterna neråt. Många frågade sig om det var värt allt slit. Resurserna har inte räckt till för att göra en anständig tidning. Nu måste vi se till att läsarna får något bättre.

Nyhetschefen Ulf Westman på NN har varit med i den grupp som jobbat med layouten till den nya tidningen. Han pratar också om konkurrensen mellan VA och NN.

– Den har varit så hård mellan tidningarna att vi inte kunnat välja bort någon rutinbevakning. Nu får vi förhoppningsvis mer resurser att göra mer genomarbetade jobb. Det ska bli kul – om man får vara kvar…

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler