Gå direkt till textinnehållet

Samnytt nekas mediestöd – på grund av falsklansar

Mediestödsnämnden avslår Samnytts ansökan om mediestöd helt eftersom tidningen har för få anställda.

Den högerpopulistiska nättidningen Samnytt ansökan om mediestöd avslås av Mediestödsnämnden. För att få mediestöd måste man ha anställd redaktionell personal motsvarande minst två årsarbetskrafter. Enligt Samnytt har redaktionen motsvarande fyra årsarbetskrafter, vilket bekräftas i tidningens kostnadsredovisning som intygas av en kvalificerad revisor.

Falsklans

En falsklans är en person som arbetar som frilans och fakturerar uppdragsgivaren på F-skatt eller A-skatt men arbetssituationen är samma som om personen varit anställd: till exempel om personen har en arbetsledning, befinner sig fysiskt inne på arbetsplatsen eller går på ett schema. Den arbetsrättsliga huvudregeln är att när man utför arbete med arbetsledning är man anställd med lön, inte enskild näringsidkare med arvode på faktura.

Samnytt har anfört att det handlar om en direktanställning samt ”övrig personal som fakturerar och arbetar under anställningsliknande former”. Mediestödsnämnden menar att de årsarbetskrafter som rör personer som inte är direktanställda inte ska räknas och att tidningen därför bara har en årsarbetskraft anställd.

”Samnytt uppfyller därmed inte samtliga särskilda förutsättningar för att beviljas allmänt redaktionsstöd. Samnytts ansökan om allmänt redaktionsstöd för Samnytt ska därför avslås”, skriver nämnden i beslutet.

Beslutet innebär att arbetskostnader för frilansar inte kan räknas in i underlaget för mediestöd, och det omfattar även frilansar som arbetar under anställningsliknande former, så kallade ”falsklansar”.

Fler avsnitt
Fler videos