Gå direkt till textinnehållet

Schibsted Media läggs ned – 27 journalister är uppsagda

Det interna bemanningsbolaget Schibsted Media läggs ned och 27 journalister sägs upp.

På måndagen meddelade Schibsted att förhandlingarna med journalistklubben på Schibsted Media Bemanning AB (SMAB) är avslutade och att bolaget avvecklas. Bolaget startade 2012 för att tillhandahålla vikarier till Aftonbladet och Svenska Dagbladet och hade som mest 160 anställda journalister. Efterfrågan på SMABs tjänster har stadigt minskat och i våras hade bolaget 34 anställda. Nu läggs bolaget ner. Samtliga kvarvarande 27 journalister är uppsagda från och med den 1 september.

– Vi har haft konstruktiva samtal med facket som landat i att vi nu är överens om hur en avveckling ska gå till, säger Eva Idmark Lindström, HR-direktör, Schibsted Sverige, i en kommentar.

Journalistklubben på SMAB välkomnar beslutet att lägga ner bolaget – eftersom man anser att interna bemanningsföretag som SMAB inte ska finnas, men är kritisk till hur nedläggningen gått till och att de anställda inte erbjudits tjänster i kundföretagen. Av de 34 som var anställda på SMAB i våras jobbade fler än 30 på Aftonbladet.

”Det är där vi har jobbat. Vi har bidragit till att driva de här företagen, och gjort det till sämre villkor och löner i flera år”, sade klubbordförande Anna Flytström till Journalisten i april.

Fler avsnitt