Gå direkt till textinnehållet

Schibsted snabbtestar personal: ”Skapar trygghet”

Sedan november låter Schibsted personal som måste vara på plats i huset snabbtestas kontinuerligt för covid-19. Varken Bonnier, SR eller SVT snabbtestar sin nyhetspersonal. UPPDATERAD

Alla journalister som kan ska jobba hemma. Men på stora nyhetsredaktioner måste ett antal ändå vara på plats i mediehusen – samtidigt som arbetsplatser enligt Folkhälsomyndigheten är en av de största platserna för smittspridning av covid-19.

På Schibsted använder man sedan i november snabbtester av all personal som måste vara i huset. Tester erbjuds inför varje nytt skift.

– Anledningen är att i största möjliga mån hålla smittan utanför redaktionen så att vi ska kunna fortsätta vår nyhetsrapportering med samma kvalitet och tempo som vanligt, berättar Martina Ehn på Aftonbladets hr-avdelning.

Annons Annons

Schibsteds säkerhetschef John Skagh anser att metoden fungerar väl.

– Utan att gå in på enskilda testresultat har vi absolut varit hjälpta av testningen, och framför allt skapar det en trygghet för medarbetarna som är på plats, säger John Skagh.

Svenska Dagbladets redaktionschef Martin Ahlquist:

– Från mitt redaktionsledningsperspektiv är det väldigt bra att vi har denna möjlighet. 

Även TV4 Nyheterna erbjuder samtliga medarbetare covidtest, dock med två till tre månaders intervall.

Men varken Dagens Nyheter, Expressen, SVT Nyheter eller Sveriges Radio Ekot snabbtestar sin personal, uppger ansvariga för Journalisten.

Anders Nordlund, administrativ redaktionschef på SVT Nyheter, uppger att man har få medarbetare på plats och har varit mycket noga med att inga ska komma in till TV-huset om man uppvisar minsta symtom:

– Utöver det är vi noga med att hålla avstånd när vi jobbar tillsammans och där det är svårt, till exempel i kontrollrum, finns det munskydd och visir. Vi har möjlighet att göra snabbtester om vi till exempel skulle se smittspridning i någon grupp, men vi har hittills inte haft anledning att göra sådana.  

På Ekot hade man ett covidutbrott i höstas då minst tolv medarbetare insjuknade. Ekochefen Klas Wolf-Watz hänvisar till företagets gemensamma riktlinjer kring smittskydd som förklaring till att man inte snabbtestar nyhetspersonal.

Hur skyddar ni er från ett nytt covidutbrott?
– På samma sätt som alla andra i Stockholm. Väldigt många på Ekot jobbar hemifrån. De ytterst få reportrar som är på plats rör sig inte i andra korridorer än den egna. Vi håller distansen – de grundläggande sakerna, säger Klas Wolf-Watz.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler