Gå direkt till textinnehållet

Semesterby i Bohuslän öppnas för alla SJFare

I Heestrand har västsvenska journalister njutit av salta bad och bohuslänsk natur i 35 år. Nu får även andra SJF-medlemmar möjlighet att hyra Reportern och de andra stugorna i Västra föreningens semesterby.

I Heestrand har västsvenska journalister njutit av salta bad och bohuslänsk natur i 35 år. Nu får även andra SJF-medlemmar möjlighet att hyra Reportern och de andra stugorna i Västra föreningens semesterby.

Under 50-talet hade Västra föreningen samlat på sig stora fonder och beslutade att investera pengarna i egna stugor. Ett nio hektar stort område med ängsmark och klippor köptes in och midsommarafton 1962 invigdes den första semesterbyn för journalister i Norden. Sammanlagt kostade mark, byggnadsarbeten och inventarier cirka 300 000 kronor.

— I början bodde medlemmarna gratis här, berättar Jörgen Näslund, nyvald ordförande i Västra föreningen.

Annons Annons

Föreningen finns kvar vid sidan av distriktet, och har i dag enbart till uppgift att förvalta stipendiefonder och stugbyn.

De fyra stugorna ligger intill det gamla stenhuggarsamhället Heestrand, nära Hamburgsund i norra Bohuslän.

Reportern, Redigeraren, Recensenten och Referenten, som husen döpts till, ligger i lä bakom klipporna på en liten äng.

Det är en varm dag strax efter midsommar och på gräset jonglerar Niklas Svensson med en fotboll. Uppladdning för Gothia Cup berättar pappa, GP-journalisten Peder Svensson:

— Själv har jag tänkt mig ut och dörja.

På en av verandorna latar sig frilansjournalisten Magnus Askaner med döttrarna Anna-Sara och Rebecka.

— Det är sjunde gången vi är här, säger Magnus Askaner som fastnade för Heestrand redan vid första ögonkastet.

—Jag blev specialist på att hitta udda veckor i början och slutet av säsongen när det inte var fullbokat. Numera är det lättare att få plats.

I slutet av 80-talet var det fortfarande oerhört billigt att bo här. I dag kostar en vecka mellan 1 300 och 2 300 kronor beroende på tidpunkt.

— Intäkterna har inte vuxit i samma takt som utgifterna, men kostnaden är fortfarande långt under marknadspris, säger Jörgen Näslund.

Stugorna är på 50 kvadratmeter, har sex bäddar och är modernt utrustade. Högsäsongen under sommaren är alltid fullbokad, men resten av året blir det luckor veckor och helger.

— Vi öppnar de tiderna för alla SJF-medlemmar nu, berättar Jörgen Näslund.

På vägen över klipporna breder ett vitt panorama av kala hällar och öppet hav ut sig. Nere vid hamnen finns en av områdets få sandstränder, och föreningens tre båtar.

Jörgen Näslund och Magnus Askaner synar området kring bryggan efter brännmaneter, biter ihop och tar ett dopp.

Ett snabbt, för än har värmen inte trängt ned i Skagerack.

Fler avsnitt
Fler videos