Gå direkt till textinnehållet
Stockholms tingsrätt.
Foto: Tor Johnsson

Sex krimreportrar på DN Debatt: ”Dråpslag mot granskande journalistik”

Förslaget att sekretessbelägga förundersökningsprotokoll fram till dom innebär att en våt filt läggs över rapportering och granskning av rättsfall, skriver bland andra Diamant Salihu och Therése Cedergren i en debattartikel idag.

Som Journalisten tidigare rapporterat föreslår den före detta hovrättspresidenten Fredrik Wersäll i regeringens utredning om offentlighet i domstolsprocessen att förundersökningsprotokoll ska vara sekretessbelagda ända fram till dom i första instans. Utredningen som presenterades i juni är nu ute på remiss.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver sex profilerade kriminalreportrar att det vore ett dråpslag mot granskande journalistik om förslaget blir verklighet.

”Vi vill fortsätta att rapportera och granska brottsutvecklingen för att avslöja problem i samhället och bidra till en nyanserad samhällsdebatt – och vi hoppas att det inte hindras av utökad sekretess. Ett genomförande av förslaget skulle inte bara försämra journalistikens möjlighet att granska rättsprocesser, utan också allvarligt hota allmänhetens möjlighet att förstå och diskutera viktiga politiska frågor. Det skulle också försämra rättssäkerheten”, varnar Oisín Cantwell, Aftonbladet, Therése Cedergren, TV4, Diamant Salihu, SVT, Fredrik Sjöshult, Expressen, Frida Svensson, Svenska Dagbladet och Lasse Wierup, Dagens industri.

Annons Annons

Även Journalistförbundet är som remissinstans kritiska till förslaget och avstyrker från ökad sekretess. ”Förslaget skulle få stora konsekvenser för mediers möjligheter att bevaka rättsprocesser. Journalister kommer i större utsträckning behöva förlita sig på att källor lämnar uppgifter om brott”, skriver ordförande Ulrika Hyllert en debattartikel i Sydsvenskan idag.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt