Gå direkt till textinnehållet

”Situationen förvärrades för ett halvår sedan”

Syrien Frilansjournalisten Urban Hamid (bilden) valde att avbryta en resa in i Syrien tidigare i år. Det hade blivit för farligt. ”Det är viktigt att vi frilansjournalister fortsätter att arbeta, annars har de krafter som vill stoppa rapporteringen lyckats”, säger Urban Hamid.

Urban Hamid befann sig senast i Syrien i januari. Han gjorde ett nytt försök att resa in i landet i mars men tvingades avbryta eftersom det pågick en klappjakt på journalister i landet, något som Journalisten berättade om då.

– Tidigare kunde man känna sig ganska säker inne på rebellkontrollerat område. Rebellerna såg de västerländska journalisterna som deras bästa vänner. Men rapporteringen om jihadistiska rebeller har gjort att inställningen förändrats. Många rebeller upplever nog att de västerländska journalisterna har haft en dold agenda, säger Urban Hamid.

– Ju längre en konflikt pågår desto större är risken att det ska dyka upp terroristgäng eller kriminella gäng som profiterar på kriget.

Annons Annons

De svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström kidnappades i Syrien den 23 november. Det är nästan på dagen ett år efter att den amerikanska journalisten James Foley (bilden till höger) kidnappades. James Foley är fortfarande saknad. Läs mer om James Foleys försvinnande här.

– I januari pratade jag med en syrisk journalist som varit med när James Foley kidnappades. Redan då hade situationen börjat förändras, men det är just under det senaste halvåret som situationen för journalister i Syrien förvärrats kraftigt. Det har varit en oerhört olycklig utveckling, säger Urban Hamid.

Urban Hamid träffade Niclas Hammarström (bilden intill) för någon månad sedan.

– Han sade ingenting om att resa till Syrien då, men det är sådant man ibland håller tyst om. Niclas är oerhört säkerhetsmedveten och planerar allt in i minsta detalj. Jag känner inte Magnus Falkehed men jag vet ju att han är mycket erfaren. Både Niclas och Magnus är rutinerade och har lång vana av att rapportera från oroshärdar.

De personer som Journalisten talat med berättar att både Niclas Hammarström och Magnus Falkehed (bilden intill) har gedigen utbildning för att hantera farliga situationer.

Urban Hamid är orolig för att de frilansar som ger sig av nu saknar både vana och utbildning.

– Det har blivit farligare och farligare att jobba som journalist i utlandet. Det är väldigt lätt att tysta en journalist och det är få som blir lagförda. Jag är på gång att starta en utbildning för frilansar som vill jobba utomlands. Det som behövs är ingen arméträning, utan tips om hur man ska förbereda sig, säger Urban Hamid.

– Det är viktigt att vi frilansjournalister fortsätter att arbeta, annars har de krafter som vill stoppa rapporteringen lyckats.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret