Gå direkt till textinnehållet

SJF och TU överens Löneavtal klart

Löneavtalet för omkring 6 500 journalister på dagstidningar är klart.Det löper från den 1 april till och med den 30 september 1999 och ger en löneökning på omkring 3,8 procent.

Löneavtalet för omkring 6 500 journalister på dagstidningar är klart.

Det löper från den 1 april till och med den 30 september 1999 och ger en löneökning på omkring 3,8 procent.

AVTAL Det är ett rent löneavtal som Journalistförbundet och Tidningsutgivarna enats om. Det betyder att det inte är några ändringar i de allmänna villkoren. De gäller som tidigare.

Annons Annons

Så här ser uppgörelsen ut:

n Under tiden 1 april till 30 september 1998 får heltidsanställda medarbetare ett engångsbelopp per månad som är 1,3 procent av lönen den 31 mars 1998 samt 300 kronor.

Engångsbeloppet ska utbetalas snarast i klumpsumma. Det gäller alla fast anställda som var anställda senast den 31 mars 1998. Visstidsanställda som börjat sin anställning senast den 31 mars får ett engångsbelopp för perioden som är 1,9 procent av lönen per månad.

n Från den 1 oktober 1998 höjs lönerna generellt med 0,9 procent samt med 230 kronor per månad. Dessutom tillkommer en allmän pott på 1,9 procent för lokal fördelning.

n OB-ersättning och helgersättning räknas upp med 3,8 procent från den 1 oktober.

För medarbetare med akademisk examen i journalistik eller annan akademisk examen (minst 120 poäng) blir den nya lägstalönen 15 388 kronor. För övriga medarbetare är lägstalönen 13 992 kronor i månaden.

Journalistförbundet ville bland annat få igenom en avtalskonstruktion med en garanterad löneutveckling för de lågt avlönade, kraftigt förbättrad OB samt en översyn av kvinnolönerna. De kraven var TU inte intresserad av.

TU ville ha en särskild pott som arbetsgivaren skulle ha stort inflytande över. Dessutom ville TU ha in nya anställningsformer, som provanställning och arbete vid arbetstopp, i avtalet. Det kunde SJF inte acceptera. Enligt ordföranden Håkan Carlson vill SJF öka klubbarnas inflytande över lönesättningen.

– Jag har inte hunnit studera avtalet så noga ännu men rent spontant kan jag säga att jag är positivt överraskad, säger Curt Magnusson, klubbordförande på Alingsås Tidning. Vi hade kanske hoppats på högre OB-tillägg.

Han tror att de lokala löneförhandlingarna ska löpa utan större problem.

– De senaste åren har det fungerat någorlunda. I klubben har vi försökt höja de lägst avlönade och det har gått ganska bra. Men vi har inte fått igenom en femtioöring mer än vad den centrala uppgörelsen gett.

På Piteå-Tidningen tycker klubbens sekreterare Jenny Lindhammar att det är bra att avtalet innehåller kronpåslag.

– Det är reda pengar. Vi har inte hunnit räkna på vad avtalet kan ge i procent ännu.

Klubben ska försöka enas om en lönepolicy inför de lokala förhandlingarna.

– Vi har inga extrema löneskillnader här så det har varit svårt att hitta en bra policy att jobba efter. Den gamla ”ålderstrappan” har nog levt kvar i det undermedvetna.

Klubben ska också försöka göra ett eget fördelningsförslag i år. Tidigare har förhandlingarna alltid utgått från vad arbetsgivaren föreslagit.

– Spontant kan jag säga att vi inte hoppar jämfota av lycka, säger Fagersta-Postens klubbordförande Ann-Christine Tielinen. Vi har släpat efter så mycket jämfört med andra yrkesgrupper de senaste åren så vi hade hoppats på en högre nivå. Men, det är väl ett hyfsat avtal.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler