Gå direkt till textinnehållet

SJF släpper in fler medlemmar

Journalistförbundet ska anpassas till det nya medielandskapet och fler ska kunna bli medlemmar i förbundet. Men gränsen mot PR och reklam skärps. SJFs styrelse stödjer de förslag om ny inriktning som förbundets nya framtidsgrupp har lagt fram.

Journalistförbundet ska anpassas till det nya medielandskapet och fler ska kunna bli medlemmar i förbundet. Men gränsen mot PR och reklam skärps. SJFs styrelse stödjer de förslag om ny inriktning som förbundets nya framtidsgrupp har lagt fram.

SJFs styrelse tillsatte 1999 Nya Framtidsgruppen (NFG) som bland annat fick direktiv om att föreslå nya kriterier för medlemskap i SJF och utreda vilka konsekvenserna blir för den redaktionella organisationen och journalistikens villkor när medieföretagen förändras.

I sin slutrapport konstaterar arbetsgruppen att det nu är två huvudkriterier som gäller för medlemskap: för att kunna bli medlem ska man utföra journalistiskt arbete vid ett massmedium i Sverige.

NFG konstaterar emellertid också att medieverkligheten har förändrats. I nya medier som exempelvis privatägda radio- och TV-stationer och i produktionsbolag sysslar många med allt möjligt: de gör intervjuer, är programledare, sköter ljud och ljus etc. Eller de gör ena veckan research för en dokumentär för att nästa vecka arbeta med en såpa.

Nya medier som Internet har dessutom gjort det svårt att definiera vad som är journalistik och vad begreppet massmedium ska innefatta.

Detta aktualiserar frågan vilka som ska vara medlemmar i SJF. NFG anser att gränserna för medlemskap måste förändras och att villkoren för medlemskap måste förnyas och anpassas till de förhållanden som dagens journalister arbetar under.

Därför föreslår man en stadgeändring där definitionen av ”journalistiska arbetsuppgifter” ersätts med formuleringen: ”Självständiga arbetsuppgifter med tydlig redaktionell inriktning.”

Men det ska även i fortsättningen finnas en klar rågång mot PR, reklam och lobbyverksamhet.

NFG vill också att det ska bli enklare att bli medlem för dem som har korta anställningar och att grundprincipen ska vara att den som får en journalistisk anställning ska kunna bli medlem. Därmed skulle det bli lättare att bedriva facklig verksamhet på medieföretag där praktiskt taget alla är visstidsanställda.

Även reglerna för direktmedlemskap föreslås bli ändrade. Direktmedlem kan i dag den bli som har arbetsgivarställning på lokal nivå och är lokal förhandlingspart gentemot klubben.

Många som inte tillhör denna snäva krets av arbetsledare väljer att lämna förbundet. För att de ska kunna stå kvar vill NFG att direktmedlemskap ska kunna beviljas högre arbetsledare, även om de inte är arbetsgivarparter. Det ska räcka om det kan anses olämpligt att den som ansöker om direktmedlemskap är medlem i klubben.

NFG tar upp problemet med att a-kassan under senare år drabbats av stora avgiftshöjningar. Varken förbund eller a-kassa kan påverka dessa höjningar. För medlemmarna är det svårt att skilja på a-kasseavgift och fackavgift.

Många accepterar inte ytterligare avgiftshöjningar och nya höjningar kan leda till att medlemmar lämnar förbundet.Därför föreslår arbetsgruppen en utredning om förbundet ska stå kvar som huvudman för a-kassan eller om det är lämpligare att staten helt tar över kassan.

I takt med förändringarna på mediemarknaden och på redaktionerna måste SJF söka nya allianser med andra organisationer. Den partner som i första hand nämns i NFGs rapport är GF-mediafacket, som Journalistförbundet redan har erfarenhet av att samarbeta med.

NFG ville införa ett helt nytt representationssystem, bland annat för att tydligt förankra kongressen bland medlemmarna:

  • Alla klubbar med fungerande och till förbundet anmäld styrelse har rätt att sända ombud till kongressen.
  • Klubbar med upp till 300 medlemmar får sända ett ombud.
  • Klubbarna bestämmer själva hur ombuden ska utses.
  • Ombudens röstetal viktas. Varje ombud har lika många röster som antalet aktiva medlemmar i sin klubb.

Förslaget till nytt representationssystem fick emellertid inget stöd i förbundsstyrelsen.

– Jag beklagar det, säger NFGs ordförande Ninni Dickson. Jag tror att vi med det representationssystemet hade fått in nytt folk som kongressombud.

Förbundsstyrelsen ställde sig bakom resten av arbetsgruppens förslag, som kongressen i höst ska besluta om.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler