SJFs seminarium om ett tystare Sverige Öppenhet för alla skapar problem
När Internet gör det offentliga tillgängligt för många kan öppenheten bli problematisk. Det framgick när journalister och politiker diskuterade saken på ett SJF-seminarium förra veckan.
När Internet gör det offentliga tillgängligt för många kan öppenheten bli problematisk.
Det framgick när journalister och politiker diskuterade saken på ett SJF-seminarium förra veckan.
Att Sverige går mot ett starkare skydd för det privata, inte minst på grund av EU-medlemskapet, var de flesta debattdeltagare eniga om.
Frågan var om detta leder – eller redan lett – till ett tystare Sverige?
Liksom seminarievärden, SJFs ordförande Håkan Carlson, och TU-ordföranden Mats Svegfors, ville statsrådet Britta Lejon svara ja på frågan.
Men medan branschens företrädare lade ansvaret på politikerna, pekade minstern på den oro och rädsla som följer i arbetslösheten och den ökade konkurrensens spår:
– Sverige är egentligen inget land där folk håller tyst. Men det här får dem som har jobb att tiga om missförhållanden. SJFs öppenhetstest visar också på okunskap inom den offentliga förvaltningen.
Britta Lejon var annars den som mest försvarade de lagändringar som gjorts och planeras inom yttrandefrihetsområdet.
Hon ställde sig exempelvis bakom förbudet mot innehav av barnpornografiska bilder och antydde också att hon kan komma att föreslå att buggning blir tillåten.
– Öppenhet är visserligen en förutsättning för demokratin, men det finns också andra grundläggande fri- och rättigheter som är värda att värna, sa statsrådet.
Konstitutionsutskottets ordförande, moderaten Per Unckel, sa sig vilja stärka den personliga integriteten, men ville inte gå in på hur.
– Men öppenheten blir problematisk när inte bara journalister, utan praktiskt taget alla, plötsligt kan ta reda på en massa om till exempel sin granne.
Han var också kritisk till den omstridda personuppgiftslagen PUL, och efterlyste åtgärder.
På sikt måste lagen ersättas av en teknikoberoende lagstiftning, hävdade Unckel och lovade statsrådet Lejon att KU snart skulle leverera en analys av lagens konsekvenser.
Britta Lejon höll med om att konsekvenserna av PUL blivit orimliga.
Datainspektionen ser just nu över lagen och själv hade ministern en idé på hur lagens intentioner ska kunna infrias utan att yttrandefriheten hotas:
– Frivilliga publiceringsregler på Internet kan vara en lösning. Till exempel att det finns en namngiven utgivare, skyldigheter att publicera genmälen och rättelser och så vidare.
Svenska Dagbladets chefredaktör Mats Svegfors sa sig vara beredd att diskutera förslaget, men gillade inte att staten skulle formulera dessa etiska regler.
Han var också mycket kritisk mot rikspolitikernas ”närmast chockerande omedvetenhet” i frågor som rör integritetsskydd och yttrandefrihet.
– Det är rimligt att den ökade offentligheten och spridningen via nätet också påverkar lagstiftningen, sa han. Men politikerna måste återta makten från tjänstemännen.
Svegfors varnade för den ”salamiteknik” som sakta, genom skivtunna förändringar, håller på att äta upp den unika svenska tryckfrihetslagstiftningen.
Britta Lejon å sin sida, lovade att inom kort låta se över samtliga mediegrundlagar.