Sju av tio länder har problem med pressfriheten
Situationen för den fria journalistiken är dålig i sju av tio länder. Det visar Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex som redovisas för 21a gången.
RSFs pressfrihetsindex visar på stora förändringar som är kopplade till politiska, sociala och tekniska omvälvningar. Pressfrihetssituationen 2023 är ”mycket allvarlig” i 31 länder, ”svår” i 42, ”problematisk” i 55 länder och ”bra” eller ”tillfredsställande” i 52 länder.
Bland de länder som sjunker snabbt på listan finns Turkiet, som tappar 16 placeringar och nu hamnar på plats 165 av 180.
På första plats i rankingen ligger Norge för sjunde året i rad. Irland har gått upp till andra plats. Sverige hamnar i år på fjärde plats, ned en plats.
Sveriges nedgång beror framför allt på en försämring i de juridiska förutsättningarna för att bedriva journalistik, exempelvis genom den nya lagen mot utlandsspioneri som trädde i kraft 1 januari i år. Utöver att journalister i Sverige utsatts för hot och hat har polisen också gjort flera tveksamma ingripanden mot journalister.
Även i bottenskiktet av listan har det skett förändringar. De tre sista platserna innehas nu av asiatiska länder: Vietnam plats 178, Kina plats 179 och Nordkorea plats 180.
Indexet belyser också vilka effekter fejkat innehåll har haft för pressfriheten. Merparten (två tredjedelar) av de som svarat rapporterade att politiska aktörer i deras länder ofta eller systematiskt var involverade i massiva desinformations- eller propagandakampanjer.