Sjukhus förbjuder att samtal spelas in
Hallands sjukhus håller sig med förbud som saknar stöd i lagen. De har regler som säger att patienter måste samråda med personalen om samtal ska spelas in. ”Formuleringen borde omedelbart tas bort”, säger Nils Funke, expert i yttrandefrihetsfrågor, om policyn.
Journalisten frågade tio av landets största sjukhus, baserat på antal vårdplatser, om hur deras regler kring fotografering ser ut. Nio av dem svarade och vi hittade mer än reglering av fotografering.
Samtliga sjukhus har någon typ av fotoförbud i sjukhusets lokaler eller i vårdmiljön och för att få dispens från dessa krävs ett tillstånd. Men på Region Halland har man valt att gå längre än andra i sitt regelverk. På Hallands sjukhus i Halmstad och Varberg regleras även ljudupptagning. Det står bland annat följande i reglerna:
”Fotografering, filmning och ljudupptagning är tillåtet i de lokaler som rutinen omfattar, under förutsättning att ett tillstånd har getts.”
”Om en patient vill spela in ett samtal ska vårdpersonal och patient enas om formerna för detta.”
Enligt lagen har en journalist eller privatperson rätt att spela in ett samtal som de själva deltar i utan att det krävs något samtycke från andra som befinner sig i samma rum.
Nils Funcke, expert i yttrandefrihetsfrågor, sågar Region Hallands policy om att patienters ljudupptagningar ska ske i något typ av samråd med personalen.
– Det där är direkt felaktigt och därför ingen regel man behöver ta hänsyn till. Men det är klart, om en enskild som inte känner till sina rättigheter hamnar i en situation där det kommer någon i en vit rock och säger ”låt oss komma överens om det här” kanske personen hukar sig, säger han och fortsätter:
– Det skulle aldrig stå sig i en rättslig prövning, formuleringen borde omedelbart tas bort.
Marianne Kondrup är kommunikationschef på Hallands sjukhus. Hon säger att hon vet att det är tillåtet att spela in ljud utan samtycke och att skrivelsen ska ändras.
– Det här har vi inte tänkt på. Det borde stå att patienten har rätt att spela in ett samtal. Det är otydligt formulerat, vilket inte är bra. Om vi kunde skriva om reglerna i dag skulle de se ut på ett annat sätt, säger hon och fortsätter:
– Jag ska lyfta frågan och låta vår jurist titta på det direkt.
När det kommer till fotografering på Hallands sjukhus är det förbjudet att fota i vårdmiljö utan tillstånd givet av avdelningschefen. På de övriga sjukhusen som deltagit i Journalistens undersökning är det som främst skiljer sig hur omständligt det är att få dispens från fotoförbudet.
På Sahlgrenska i Göteborg, Södersjukhuset (SÖS) i Stockholm och Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund krävs ett skriftligt tillstånd. Inne på alla dessa sjukhus råder ett generellt fotoförbud. På Sahlgrenska och på Skånes universitetssjukhus ges godkännandet för fotografering av en person – verksamhetschefen.
På SÖS krävs det att ansvarig chef samråder både med kommunikationsavdelningen och verksamhetschefen. Det råder dessutom totalt fotoförbud i entréhall och på akutmottagningen.
På Västmanlands sjukhus i Västerås, Linköpings Universitetssjukhus, Skaraborgs sjukhus i Falköping, Lidköping, Mariestad och Skövde och Akademiska sjukhuset i Uppsala råder också generella fotoförbud inne i sjukhusen. Dessa sjukhus har inte specificerat hur tillståndet om fotografering ska ges eller har svarat att det ska ske muntligen. Tillståndet ges av en person, verksamhetschefen, med ett undantag – Akademiska, där det krävs att en kommunikatör förmedlar kontakten mellan verksamhetschef och journalist.
I Journalisten (13/2015) berättade vi om fotografen Elisabeth Ubbes frustration och oro kring Karolinska sjukhusets strikta fotopolicy. Journalisten har också fått flera tips från journalister som stött på problem när de velat ta bilder inne på sjukhuset.
På Karolinska sjukhuset i Stockholm ska det vara tillåtet att fotografera utan tillstånd så länge inga människor eller patientuppgifter fastnar på bild uppger deras kommunikationsavdelning. Men som det framgår i artikeln om DNs fotograf Elisabeth Ubbe så innebär detta i praktiken att det är svårt att få tillstånd att ta några bilder som överhuvudtaget går att använda i nyhetsarbetet.
Gemensamt har de nio sjukhus som svarande i Journalistens undersökning ansvar för 7 720 vårdplatser, enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL.