Skandalen om sextrakasserier på danska redaktioner växer
Sexuella trakasserier har fått kvinnor på danska redaktioner att säga upp sig, samtidigt som de anklagade männen går fria – och gör karriär. I fokus för den växande skandalen i Danmark står kvällstidningen Ekstra Bladet.
Det pågår ett upprop mot sexistisk kultur på danska redaktioner efter att danska Journalisten avslöjat omfattande sexuella trakasserier som pågått i åratal, vilket Journalisten berättade om förra veckan. De senaste dagarna har skandalen vuxit, nu med Ekstra Bladet i fokus.
46 kvinnliga tidigare medarbetare på EB har skrivit till tidningsledningen och berättar om kränkningar som de har utsatts för på tidningen, uppger danska Journalisten, som också intervjuat en tidigare EB-chef som idag ångrar att han hjälpt till att tysta ner anklagelser.
På flera andra redaktioner i Danmark har liknande brev och upprop skickats till ledningar, bland annat på Danmarks Radio, JP/Politiken och TV2, med krav på åtgärder och utredningar.
Tidningen Politiken berättar i dag att journalisten Lisbeth Langwadt som satt i redaktionsledningen på Ekstra Bladet 2017 anmälde en manlig kollega för sexuella trakasserier. Anklagelsen viftades bort och mannen befordrades och blev hennes chef. Hon valde därför att säga upp sig och arbetar nu som programchef på Danmarks Radio.
Ekstra Bladets chefredaktör Poul Madsen uppger att han nu rensat sin kalender för att ta itu med problemen.
Ekstra Bladet har genom åren fått återkommande kritik för sin kvinnosyn, bland annat för att de fortfarande har kvar sin ”side 9 pige” i tidningen och på sajten.
Danska Journalistförbundet kräver att medieföretagen tar anklagelserna på allvar och öppnar för att ta emot anonyma anmälningar:
”Det finns ju uppenbart en sexistisk kultur i mediebranschen. De berättelser som vi får höra nu – och tack för det! – visar tydligt att det krävs en kulturförändring i vår bransch”, säger DJs ordförande Tine Johansen till danska Journalisten.