Gå direkt till textinnehållet

Skånsk fusion utan hets

Skynda långsamt. Det är mottot som gäller för sammanslagningen av bolagen bakom Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda och Kristianstadsbladet. Alla är överens om att inte forcera fram nya organisationer och arbetssätt.

Skynda långsamt.

Det är mottot som gäller för sammanslagningen av bolagen bakom Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda och Kristianstadsbladet. Alla är överens om att inte forcera fram nya organisationer och arbetssätt.

Fackklubbarna på Kristianstadsbladet får gehör för sina önskemål om befintlig ledning när tidningen i april fusioneras med Ystads och Trelleborgs Allehanda med Bonnier Dagstidningar och Stiftelsen Kristianstadspress som ägare.

Annons Annons

– Redan vid MBL-förhandlingar i höstas – när beslutet drog ut på tiden – krävde vi att få behålla det lugn som vi upplever nu efter många års turbulens, säger journalistklubbens ordförande, Lena Timelin på Kristianstadsbladet.

Det betyder att VDn för Kristianstadsbladet, H Inge Gyllin, blir VD även för det nya bolaget, som ännu inte har något namn. Respektive chefredaktörer behåller sina positioner.

– I jämförelse med en del andra fusioner ändras inte mycket redaktionellt, säger Peter Melin på Bladet som tillsammans med Margaretha Engström, chefredaktör för både Ystads och Trelleborgs Allehanda, ska komma överens om vilka samarbetsvinster redaktionerna faktiskt kan göra.

Vem vinner eller förlorar?

Vem som vinner eller förlorar på fusionen har personalen på respektive arbetsplatser bitvis undrat över.

– Visst har det förekommit resonemang här på Bladet om att nu ska kossan mjölkas till kusinerna på landet. Vi är inte överförtjusta över fusionen men ser den inte som ett hot utan gillar läget, säger Lena Timelin.

– Vi försöker se hur det kan gynna oss. Får vi till exempel Bonnierlöner nu när vi ägs av dem, undrar hon halvt på skämt och nämner att journalisterna på Kristianstadsbladet ligger långt ner på medianlönelistan för landsortstidningar.

På Trelleborgs Allehanda ser journalistklubbens Lasse Bryggare med förväntan på det nya bolaget.

– Det ger oss möjlighet att få mer redaktionella resurser. Vi är sedan länge underbemannade och här finns inget att skära ner på, bara att lägga till.

Sedan fusionen med Ystads Allehanda 1989 har Trelleborgs Allehanda skalats ner till ren redaktion och annonsbyrå. Och Lasse Bryggare tycker det är ointressant var ledningen är stationerad, bara redaktionen stärks.

Enhetscheferna för marknad, administration och teknik, liksom VD-sekreteraren med ansvar bland annat för interninformationen i det nya bolaget, har också hämtats från Kristianstadsbladet.

– Är det något som ska förstärkas personellt så är det redaktion och säljenhet, menar H Inge Gyllin.

Rundgående flödeschema

Som motståndare till hierarkier har han gjort ett rundgående flödeschema för den nya organisationen. Det placerar marknadschefen i Ystad medan de andra enhetscheferna stannar på Kristianstadsbladet.

På sydkuststidningarna har det uttryckts farhågor om att Kristianstadsbladet kommer att köra över de mindre bemedlade systertidningarna. Man kallar den ”länstidningen” fastän den inte upplever sig som sådan utan också som en lokaltidning.

– Tillsammans har vi två större upplaga men Kristianstadsbladet har mer resurser och kan nog upplevas som ”storebror”, säger Bodhi Bjerregaard, tidigare klubbordförande på Ystads Allehanda och fackets representant i bolagsstyrelsen.

Alla tillfrågade betonar skillnaden mellan den här fusionen och den som nyligen skedde mellan två andra Skånetidningar, Helsingborgs Dagblad och Nordvästra Skånes Tidningar. De tre aktuella tidningarna har inga beröringspunkter spridningsmässigt, utan ges ut i ganska tydligt avgränsade områden som de kan behålla.

– Vi möts bara på Österlen och i Region Skåne, förklarar Lena Timelin.

Margaretha Engström vill inte känna sig som ”lillebror” i den här fusionen.

– Vi gör två bra och moderna tidningar i Ystad och Trelleborg. Med fusionen kan vi få mer resurser att göra dem ännu bättre, hoppas hon.

Ska ta ställning till formatet

Vad bolagsstyrelsen enligt H Inge Gyllin i första hand måste ta ställning till är vilka format tidningarna ska ha i framtiden. Kristianstadsbladets tryckpress sjunger nämligen på sista versen. Ystads Allehanda har investerat stora pengar för ökat fyrfärgstryck i sin press men den har inte kapacitet att trycka alla tre tidningarna. Peter Melin nämner inköpet av tryckpress som en av de viktigaste fusionsanledningarna, men H Inge Gyllin säger att det ännu inte finns några konkreta planer.

– Vi vet inte ens om tidningarna ska tryckas på samma ställe, och som sagt, formatfrågan måste först vara avklarad. Läsarna vill ha tabloid men knappast någon som övergår till det formatet behåller annonserna, menar H Inge Gyllin. Han anser annars inte att täckningsområdets annonsmarknad i sig påverkas av fusionen.

– Vi har fått många nya läsare sedan övergången till tabloid, intygar Margaretha Engström. I dag trycker vi både YA och TA helt i fyrfärg i vårt nyupprustade tryckeri. Men rent principiellt är tryckpressens belägenhet av mindre betydelse. Det viktigaste är att få lämningstider man kan leva med.

Istället vill hon betona att det egna lokala materialet i del 1 av YA och Trelleborgs Allehanda är av högsta prioritet – även om typografin och tonen är densamma. Det gäller även ledarsidan.

– Där har du rösten! svarar hon på farhågan om en allt mer ensidig pressröst i Skåne.

TA saknar ledarskribent

Trelleborgs Allehanda saknar dock ledarskribent för närvarande, men det är enligt H Inge Gyllin en prioriterad tillsättning.

– Vi är medvetna om vårt extra demokratiska ansvar att som ensam tidning på utgivningsorten ge röst åt olika åsikter, understryker också Peter Melin och exemplifierar bland annat med en socialdemokratisk kolumnist som regelbundet skriver i Kristianstadsbladet.

Med sin Stockholmsbakgrund, fram till 2000 på Svenska Dagbladet, säger Peter Melin att han alltmer insett det lokala materialets betydelse som konkurrensmedel på dagens mediemarknad.

– Riksmaterial samt in- och utrikesdito köper vi redan utifrån, tillägger han och utesluter inte möjligheten att så småningom ha dessa sidor gemensamma med YA och Trelleborgs Allehanda. Idag köper man från olika byråer.

Gemensamma inköp är en av det 25-tal punkter han diskuterar med Margaretha Engström inför framtiden. Annat är samkörda utbildningsinsatser, bilagor och webb-bevakning.

Peter Melin välkomnar också den upphovsrättsliga tillgång till varandras material som fusionen för med sig. Region Skåne har till exempel sitt huvudkvarter i Kristianstad och Bladet kan med sina två länsreportrar serva de andra tidningarna med länsnyheter.

Lena Timelin ser liknande fusionsfördelar:

– Istället för att skicka en reporter från varje tidning för att täcka invigningen av Kulturhuset i Helsingborg kan vi skicka en gemensam.

– Vi skulle inte skicka någon i vilket fall, vi gör till 99 procent lokalt material, kontrar Lasse Bryggare lite glädjedödande.

Personalfest den 8 maj

Liknande ståndpunkter kommer säkert att diskuteras i de undergrupper som är i vardande. Från början är det en liten grupp med ledningsrepresentanter som har projekterat fusionen.

Personalen har varit på besök hos varandra och dagen före Kristi himmelsfärdsdag blir det personalfest med alla 275 i det nya företaget.

– Vi får lära oss av andras misslyckanden och framgångar, säger Peter Melin och H Inge Gyllin tillägger:

– Vi har säkert inte tänkt på allt. Men det är bara det praktiska som måste vara klart till den 1 april. Och är det inte klart då kan vi skjuta på det!

En annan oklar fråga gäller den fackliga organisationen.

Varken journalistklubben på Trelleborgs eller Ystads Allehanda har någon fackklubbsordförande.

Och journalistklubbens ordförande på Kristianstadsbladet, Lena Timelin säger:

– Här har vi inte så mycket fackliga möten. Vi tillämpar pragmatism i löpande former.

I den nya bolagsstyrelsen får de nuvarande nio klubbarna – Journalistförbundets, HTFs och grafikernas – tre ordinarie och tre suppleanter.

– Ledningen vill bara ha en motpart. Men vi skyndar långsamt, säger Lena Timelin som liksom representanterna för de två andra journalistklubbarna har lyssnat på ordföranden Michael Hansson från HD/NST som nyligen varit med om att fusionera klubbar.

– Det måste få ta tid, vi kommer inte att gå samman vid förestående årsmöten.

“Vi vill vara med i processen”

Tid, eller rättare sagt bristen på den, handlar det alltså om när det gäller den fackliga aktiviteten.

– Det är likadant på alla småtidningar. Det får vi veta på de fackliga kurserna, säger Bodhi Bjerregaard.

Hon tycker att det som händer i fusionen är stort och mycket men frågar sig varifrån facket ska få ork och kraft.

– Vi vill vara med i processen – men hur?

Lena Timelin betecknar det fackliga klimatet på Kristianstadsbladet som gott, man känner sig delaktiga i besluten och hoppas på kommande arbetsgrupper.

– Men vi har inte de stora tidningarnas resurser. Det blir långa restider om medlemmarna i de tre klubbarna ska träffas. Vi hoppas kunna lösa det med förbättrad internkommunikation.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret