Gå direkt till textinnehållet

Skånskans klubb förvånad över omfattningen

– Vi var inställda på att det var något på gång, säger Jacob Hydén, ordförande i Skånska Dagbladets journalistklubb. Men det var oväntat att nedskärningen skulle bli så här stor.  

Även om regeringen ändrade sig och till slut bestämde sig för att behålla storstadsstödet har de anställda på Skånskan varit medvetna om att företaget uppvisat röda siffror i sitt resultat. Men beskedet att så många som 100 tjänster måste bort kom chockartat.

Koncernstyrelsen ser det som ett strategiskt beslut. Man vill satsa på digitala medier, webb och rörlig bild. Tanken är att man ska bli mindre beroende av presstödet. Den debatt som varit om presstödets vara eller icke vara har fungerat som en väckarklocka för styrelsen.

Inom klubben är man orolig för vilka konsekvenserna blir för papperstidningen.

Annons Annons

– Vi ställer oss undrande till hur bantningen kommer att påverka tidningens kvalitet, säger Jacob Hydén.

Enligt styrelsen ska tidningarna bli mer lokala i fortsättningen, vilket kan tolkas som att man trappar ner på den ambitiösa regionala bevakning som särskilt Skånskan haft. Nu ska man satsa mer renodlat på bevakningen av de orter där tidningarna är starka.

De anställda har ännu inte fått några preciserade besked om hur många som måste bort från redaktionerna, andra avdelningar och hur hårt nedskärningarna slår mot de olika tidningarna.

– Man har bara sagt att alla avdelningar kommer att beröras. Men man gör troligen mindre samordningsvinster på redaktionerna än på andra avdelningar. Skånskan är störst av de tre tidningarna och gör den största förlusten. Sannolikt blir det också störst nedskärningar här.

Personalen har inte heller fått svar på frågan om när nedskärningarna ska vara genomförda, bara att det ska ske så fort som möjligt.

Trots dagens dystra budskap från styrelsen ser Jacob Hydén en ljusglimt:

– Både styrelsen och ledningen har gett positiva signaler om att man inte tänker lämna personalen i sticket. Det får kosta pengar att hitta bra lösningar och man vill lösa det här med frivilliga avgångar och vederlag.

Inga varsel har ännu lagts och inga tider för förhandlingar är utsatta.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret