Gå direkt till textinnehållet

Slapp-direktiv får hård kritik – ”Kommer inte att skydda journalister”

EUs ministerråd har enats om ett nytt lagförslag som ska stoppa munkavlestämningar mot journalister – men förslaget är för urvattnat menar kritiker.

Ministerrådets förslag om ett nytt anti-Slapp-direktivet är inte tillräckligt kraftfullt. Det menar bland andra Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i en intervju i Kulturnytt i Sveriges Radio P1. Europeiska Journalistfederationen (EFJ) riktar hård kritik mot ministerrådets framförhandlade förslag:

”Det är avsevärt urvattnat och kommer inte att skydda journalister och rätten till information i EU”, säger EFJs generalsekreterare Ricardo Gutiérrez i en kommentar och menar att lagen bara kommer att få träff på ”ett mycket litet antal fall”.

Även den ansvariga EU-kommissionären Didier Reynders kritiserar det urvattnade förslaget, medan Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer försvarar kompromissen:

Annons Annons

”Rätt till domstolsprövning är en mänsklig rättighet. Man vill ju hitta en ordning som inte gör att man slentrianmässigt avvisar rättsprocesser som kan ha fog för sig. Men det där tycker jag att vi har sorterat ut på ett bra sätt”, säger Gunnar Strömmer till TT.

Den nya EU-lagen är tänkt att förhindra ”uppenbart ogrundade rättsprocesser för personer som deltar i den offentliga debatten”, så kallad Slapp (strategic lawsuit against public participation).

I det nya förslaget har fokus lagts på att begränsa möjligheten att stämma journalister i andra länder, så kallad förtalsturism. Får lagen den effekt som ministerrådet hävdar kommer den att förhindra den sorts stämningar som affärsmannen Svante Kumlin utsatte Realtids journalister för 2020.

Däremot finns få begränsningar när det gäller inhemska stämningar. Lagen har under arbetet kommit att kallas ”Daphnelagen” efter journalisten Daphne Caruana Galizia som när hon mördades i Malta 2017 hade 48 stämningar mot sig, bland annat en från Maltas dåvarande premiärminister Joseph Muscat. Flera av stämningarna är fortfarande aktiva, och riktas nu mot dödsboet och hennes barn. Men det förslag till ny ”Daphnelag” som ministerrådet lagt fram kommer sannolikt inte att få effekt på stämningarna mot Daphne Caruana Galizias dödsbo, eftersom de är inlämnade i maltesisk domstol mot en maltesisk journalist.

Europaparlamentet ska rösta om det nya förslaget den 27 juni, därefter inleds förhandlingar mellan kommissionen, parlamentet och rådet.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler