Gå direkt till textinnehållet

Släpp journalisterna fria på Pressfrihetens dag

Runt om i hela världen firas i dag Pressfrihetens dag. Samtidigt sitter fler journalister än någonsin fängslade, är offer för kidnappning eller tagna som gisslan.

Runt om i hela världen firas i dag Pressfrihetens dag. Samtidigt sitter fler journalister än någonsin fängslade, är offer för kidnappning eller tagna som gisslan.

– 3 maj är den dag då vi firar Pressfrihetens dag, men vi har ingenting att fira om inte våra kollegor släpps fria, säger Adian White, generalsekreterare i International Federation of Journalists (IFJ).

IFJ vill att Pressfrihetens dag 2007 ska bli den dag då alla journalisterna släpps fria. Enligt IFJ har medierna satt strålkastareljus på kidnappningar av utländska korrespondenter i Gaza, Afghanistan och Irak. Men faktum är att kidnappning är en allvarlig fara för journalister och fotografer runt om hela världen.

Annons Annons

Särskilt utsatta är journalisterna I Columbia, som räknas som ett av världens farligaste länder. Bara sedan 1995 har 43 journalister mördats. Trots det har nu journalister från 24 regioner bildat en rikstäckande fackförening. Arbetet har stötts av Journalistförbundet och IFJ med ekonomiskt bistånd från LO/TCO Biståndsnämnd och SIDA.

På plats när journalistförbundet bildades var bland andra Aidan White från IFJ och Johannes Isaksson från Journalistförbundet.

Men också journalister i Sverige utsätts för hot. Under de senaste fem åren har journalister på varannan massmedieredaktion utsatts för hot. Många redaktioner har hotats vid flera tillfällen, i ett fall upp till tio gånger. Av 97 redaktioner hade 47 utsatts för någon form av hot. Det visar en enkät som Journalistförbundet gjort.

I Stockholm i dag arrangerar Journalistförbundet en tribunal om hot mot journalister och den fria journalistiken. Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén presenterar förbundets nya policy för att motverka hot mot massmedieredaktioner.

kh@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret