Gå direkt till textinnehållet

Slog vakt om redaktionens oberoende – sen fick han sluta på Motormagasinet

Motormagasinets chefredaktör och ansvariga utgivare Roger Rosenlund försökte stoppa säljavdelningen från att lägga ut jobb på Motormagasinets reportrar. I fredags avbröts hans anställning.

I september fick journalisten Roger Rosenlund en provanställning som chefredaktör och ansvarig utgivare för Motormagasinet.

– Det var ett kul jobb och det började riktigt bra. Jag lyckades få upp läsarsiffrorna på sajten rejält ganska snabbt och det blev läsarrekord efter tre veckor. Men efterhand upptäckte jag att det pågick saker som var helt oacceptabla för mig som ansvarig utgivare, berättar Roger Rosenlund.

I fredags avbröts hans provanställning i förtid. Orsaken var, enligt Roger Rosenlund, en konflikt kring den redaktionella integriteten. Annonsavdelningen hade enligt honom för vana att lägga ut jobb på tidningens reportrar, och redaktionella artiklar kunde smygas in bakom ryggen på utgivaren.

Annons Annons

– Annonsavdelningen erbjöd kunder och möjliga kunder att få in redaktionella artiklar i tidningen och gick direkt till reportarna för att få in dem. Som utgivare sa jag såklart bomstopp till sådant.

Hur upptäckte du det?
– Jag fick veta att annonsavdelningen lagt ut ett jobb på en av mina reportrar. 

Är du säker på att det är konflikten kring den redaktionella integriteten som ledde till att din anställning avbröts?
– Jag stoppade en artikel som var på väg in i tidningen eftersom jag ville utreda hur den tillkommit. Då fick jag veta att jag rivit upp stämningen och att den inte skulle gå att reparera om jag var kvar, säger Roger Rosenlund.

Journalisten har tagit del av intern kommunikation som visar att Motormagasinets säljavdelning vid två tillfällen under hösten har varit i direkt kontakt med tidningens reportrar och gett dem i uppdrag att ta kontakt med annonsörer för att skriva redaktionella artiklar, så kallade ”beställningsjobb från sälj”. Journalisten har fått bekräftelse från flera håll att detta är ett vanligt beteende.

Upplägget kan stå i strid med regelverket kring utgivarskapet, och är oförenligt Journalistförbundets första yrkesetiska regel: ”Ta inte emot journalistiska uppdrag av personer utanför en redaktionell ledning.”

Motormagasinets säljchef Mikael Köhler förnekar bestämt att han lagt ut jobb på tidningens reportrar. Han hänvisar alla övriga frågor till Magnus Kepinski, Sverige-vd för Nordiske Medier som äger Motormagasinet.

– Det finns inte en chans att säljavdelningen lägger ut jobb på reportrarna, säger Magnus Kepinski.

Han vill inte svara på frågor om redaktionens arbete eller orsaken till att Roger Rosenlund fick sluta på tidningen, utan hänvisar till Nordiske Mediers redaktionella chef Mona Johansson.

– Det är chefredaktören som bestämmer om innehållet och lägger ut jobb, så ser våra rutiner ut. Vi arbetar med oberoende journalistik. Säljavdelningen lägger inte ut jobb på reportrar, och om det skulle hända skulle vi se över våra rutiner, säger Mona Johansson.

Vi har tagit del av kommunikation som visar att det förekommer utlägg från säljavdelningen på journalister på Motormagasinet. Vad säger du om det?
– Sådana är inte våra rutiner och alla medarbetare känner till våra rutiner. Om det har skett måste vi se över rutinerna.

Har ni sett över rutinerna på sistone?
– Det jag kan säga är att vi skulle se över rutinerna om det skulle hända.

Varför fick Roger Rosenlund gå?
– Han fick inte gå, vi beslutade att avbryta hans provanställning.

Varför då?
– Det fungerade helt enkelt inte, var vår bedömning.

Hade det något att göra med hans kritik av den redaktionella integriteten?
– Nej. Vi skulle ju förstås inte avbryta en provanställning för att den provanställde vill upprätthålla våra egna rutiner. Tvärtom är det bra att det tydliggörs att det är chefredaktören och redaktionen som avgör hur de tips som kommer in hanteras.   

Fakta

Provanställning
Ett avtal om provanställning får enligt Tidskriftsavtalet träffas när syftet är att den ska övergå i en tillsvidareanställning. Avtalet får omfatta högst sex månader, och kan avbrytas av både arbetsgivaren och medarbetaren före prövotidens utgång senast två veckor i förväg. Arbetsgivaren ska i sådant fall motivera sitt ställningstagande, om medarbetaren begär det.

Läs mer: Journalistens Profilintervju med Roger Rosenlund från december 2021.

Fler avsnitt