Gå direkt till textinnehållet

Sluten polisradio tvingar fram nya mediekanaler

Eftersom polisens nya radiosystem Rakel inte kan avlyssnas är det möjligt att samtalen från medierna till polisen ökar. I en del län möter polisen detta potentiella "problem" genom att ha en aktiv nyhetsförmedling på sina hemsidor eller själva regelbundet ringa upp medierna. Det skriver Svensk Polis.

I Svensk Polis senaste nummer ägnas ett reportage åt hur mediekontakterna påverkas av polisens nya kommunikationssystem Rakel. Eftersom detta inte kan avlyssnas är det troligt att mediernas tryck mot polisen ökar. En del polismyndigheter tar därför själva kontakt med medierna. I Blekinge län ringer polisen upp några tidningar och radion i ett gruppsamtal två gånger om dagen.

Genom att aktivt använda webbplatserna som kommunikationskanal där man kan lägga ut information minskar också trycket från medierna, enligt erfarenheter från Kalmar. I andra län har Rakel dock visat sig leda till färre mediekontakter.

I Västmanland var kritiken mot det nya systemets slutenhet stor till en början. Polisens informationschef i länet, Börje Strömberg, menar att systemet har medfört misstänksamhet från medierna. I flera län har regelbundet arbete med nyhetsuppdateringar på polisens hemsida fungerat som motvikt till kritiken mot brister i öppenheten. Till Svensk Polis säger Blekinges länspolismästare Per Svartz att många poliser upplever det som jobbigt att konfronteras av journalister, inte minst på grund av rädslan att råka säga för mycket.

Annons Annons

 

Annons
Annons
Fler avsnitt
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.