Slutet på en era: Nu ska Expressens reportrar sluta sura
Det är slut på sura miner och mörka kavajer på Expressens bylinebilder. I nya riktlinjer till personalen slår ledningen fast att personalen ska se gladare ut och ha färggrannare kläder. Kepsförbudet kvarstår dock.
Ett ihopbitet ansikte, en mörk kavaj och gärna en slips. Så har Expressen bylinebilder länge sett ut. Men nu är det slut med det. Ett steg i Expressens omgörning av sin sajt är att alla anställda ska fotograferas på nytt och då har ledningen portat sura miner och mörka kläder – och man får nu ha annat än kavaj på sig.
“Bort med de sura fejsen. Vi ska se förtroendeingivande ut, inte arga” och "Varmare, vänligare, mer inbjudande – ibland även leenden!", skriver Expressen bland annat informationen till personalen.
– Vi vill signalera att vi är en modern och pålitlig nyhetskälla. Det är jätteviktigt att vi har ett bildspråk som bidrar till det, säger Klas Granström, chefredaktör för Expressen och fortsätter:
— Historiskt har det varit lite av en röra med byline-bilderna, det har varit i olika ljus, olika bakgrunder och ibland har bilderna tagits i förbifarten. Det har alltså inte alltid sett så proffsigt ut – nu ska det bli mer enhetligt.
Så här ser informationen till personalen om de nya bylinereglerna ut (bild).
Även om kavajkravet nu är borta så förväntas fortfarande de anställda vara välklädda och undvika loggor och tryck på kläderna.
– Det ska fortfarande se pålitligt och propert ut, men det kan man göra på flera olika sätt. Så exakt i vilka plagg man ska klä sig, det känner vi att vi kan vara mer flexibla kring, säger Klas Granström.
Det är dock forsatt förbjudet med keps eller annan huvudbonad.
– Det ska se propert och professionellt ut.
Kan man inte se proper och professionell ut i keps?
– Det kanske vissa klarar av, men vi har gjort det enkelt för oss och sagt att vi undviker det på våra bilder, säger Klas Granström.
På vissa bilder ska även personalen le, de bilderna ska användas i artiklar där exempelvis en positiv nyhet om tidningen presenteras.
– Vi behöver bylinebilder för olika sammanhang. Såklart i vårt nyhetsarbete, men också i vår kommunikation och då behövs det några olika varianter. Tidigare har det kanske bara funnits en bild på en person och det funkar inte i alla sammanhang.