Gå direkt till textinnehållet

Smålänningen berättade detaljer om ett självmord

Smålänningen publicerade detaljerade uppgifter om hur ett självmord gått till utan att ha pratat med den dödes mamma, som chockades när hon läste artikeln. Nu klandras tidningen av Mediernas Etiknämnd.

I ingressen till en artikel som publicerades på Smålänningens sajt i mars beskrev sambon till en man som tagit livet av sig hur hon hittade honom och hur han såg ut.

I artikeln beskrivs detaljer om självmordet, bland annat hur sambon gjorde för att få ner kroppen, vårdpersonalens arbete och frågan om organdonation. Hon stod med namn och bild i artikeln. Den döde mannen namngavs och förekom på en bild tagen bakifrån där han bär parets två barn på sina axlar.

Den döde mannens mamma hade inte kontaktats av tidningen inför publicering och uppger i sin anmälan till Medieombudsmannen (MO) att hon hade blivit chockad när hon läste artikeln på nätet, och att hon direkt hade känt igen sin son på bilden.

Annons Annons

Ursprungsartikeln redigerades om inom ett dygn och uppgifterna om mannens metod för självmordet togs bort. Det var den redigerade versionen som publicerades i papperstidningen.

MO anser att kärnan för prövningen är återgivningen av på vilket sätt mannen tog livet av sig, hur sambon fann honom och hennes upplevelser av det hon såg och vad som hände. De uppgifterna är ”synnerligen integritetskränkande och känsliga” för de efterlevande och mannens minne, menar MO.

MO menar att det hade varit naturligt för Smålänningen att kontakta andra nära anhöriga till mannen före publiceringen.

”Tidningen har säkerligen inte haft något ont syfte med publiceringen, men det är uppenbart att tidningen inte iakttagit den stora försiktighet som krävs vid rapportering om självmord av hänsyn till anhöriga och respekt för den enskildes privatliv. Tidningen har i stället på ett allvarligt sätt frångått en ansvarig hållning inför den publicistiska uppgiften och ska därför klandras”, skriver MO.

Mediernas Etiknämnd delar MOs bedömning och klandrar Smålänningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler