Snart i mål – sen väntar tuff höst
Vi har följt dem sedan i mars – nu är bara upploppet kvar. Vad tänker de tre politikjournalisterna om hur valrörelsen 2018 blev?
Blev valrörelsen som du trodde?
Fredrik Furtenbach: – Jag hade inte räknat med att migrationsdebatten skulle ta så mycket ny fart som den gjorde när förslaget om de ensamkommande kom. Under samma period presenterade S sin strängare migrationspolitik. Det här ledde till att SD tog ny fart igen. Att det skulle ligga högt trodde jag ju men inte att det skulle ta ny fart. Debatten om brottslighet har nog också lagt sig lite mer än jag trott.
Karin Eriksson: – Nu är den inte över än. Men jag tycker nog att det har funnits en större bredd i debatten än tidigare under valåret. Dessutom har ju klimatfrågorna fått större tyngd efter sommarens hetta och torka.
Heidi Avellan: – Svårt att föreställa sig den riktigt, kort och intensiv – och efter en historiskt het sommar. Men hittills spretar den mer än väntat.
Mest oväntat i valrörelsen?
Fredrik Furtenbach: – Att värmen och torkan och bränderna gjorde att miljöfrågan kom tillbaks. Den verkar inte ha påverkat väljarna jättemycket som det ser ut nu, men satte ny fart på miljödebatten.
Karin Eriksson: – Politiskt har Kristdemokraternas uppryckning överraskat. Medialt har jag haft lite grand samma känsla som i Almedalen, att alla medier är så uppe i sina egna planer och projekt att bevakningen sammantaget blir ganska fragmenterad. Men det kan ju kallas mångfald med ett annat ord.
Heidi Avellan: – Att den kom igång så sent – alla visste ju trots allt att valet är redan den 9 september.
Minst oväntat i valrörelsen?
Fredrik Furtenbach: – Partierna har väl agerat ungefär som man hade trott. S har försökt dra över mycket av debatten på välfärdsfrågor, M har ansträngt sig mycket för att få tillbaka väljare från SD. Partierna har i ganska hög grad följt sina strategier. L däremot verkar ha bytt hästar mitt i strömmen och valde att lägga fokus på EU.
Karin Eriksson: – Att debattörer till höger och vänster klagar över att valbevakningen handlar om fel saker.
Heidi Avellan: – Regeringsfrågan.
Hur har medierna skött sig?
Fredrik Furtenbach: – Som vanligt, varken bättre eller sämre. Trycket på partiledarna att ställa upp på olika saker har nog varit större än någonsin. Och alla medier försöker få dem att säga något personligt samtidigt som det är sämsta tillfället på hela mandatperioden att få dem att göra det. Medierna är något mer sidsteppade den här gången; mer av valrörelsen sker på sociala medier än tidigare. Alla partier satsar mer på reklam och riktade budskap.
Karin Eriksson: – Medierna har jobbat hårt. Bortom den snabba rapporteringen upplever jag att många medier anstränger sig för att fördjupa och förstå sammanhang och strömningar.
Heidi Avellan: – Bra. Massor av bra utfrågningar och granskningar. Kvittojournalistik!
Hur har politikerna skött sig?
Fredrik Furtenbach: – De har varit ganska vilsna och haft svårt att hantera att SD började växa igen, famlat mellan olika strategier. Ett lite övertydligt exempel är L som först skulle låta lite sträng i sitt migrationsbudskap, när det inte fungerade alls satsar man på att framstå som SDs huvudmotståndare och varnar för Swexit. Några som haft det ganska motigt med sin publicitet är Miljöpartiet och de båda språkrören. Jag tror det har att göra med de frågor som dominerat debatten, invandring och brottslighet. Det är verkligen bortaplan för Miljöpartiet.
Karin Eriksson: – Politikerna har också jobbat hårt.
Heidi Avellan: – De verkar ställa upp snällt och duktiga journalister får svar. Lite har dagsformen varierat, men på det stora hela bra hittills. Fast Stefan Löfven (S) har varit påfallande svag i debatterna.
Kände du dig otrygg i Almedalen eller vid något tillfälle under valrörelsen, och i sådant fall varför?
Fredrik Furtenbach: – Nej, det har jag inte gjort. Jag kände av NMR mer förra året. Debatten på Twitter är däremot hetsigare än någonsin, det är ingen kul miljö att närvara i överhuvudtaget.
Karin Eriksson: – Förra året hade vi nazister utanför DNs tält, och det var framför allt oerhört provocerande. Därför kände jag ett visst obehag inför årets politikervecka. Däremot var jag inte otrygg vid något enda tillfälle under själva veckan och jag har inte känt mig otrygg under valrörelsen.
Heidi Avellan: – Nej.
Hur tror du att din arbetshöst blir?
Fredrik Furtenbach: – Fortsatt spännande. Det var väldigt spännande redan hösten 2014, den här vändan lär det bli ännu rörigare. Det är svårt att säga hur lång regeringsbildningen blir. Det är väl en lycka för både partiledare och politikreportrar att den här valrörelsen blev ganska kort.
Karin Eriksson: – Det vill jag helst inte tänka på. Arbetstyngd.
Heidi Avellan: – Intensiv och rolig. Räknar med ett parlamentariskt läge som är trist för mig som medborgare, men spännande rent professionellt.
Hanna Lundquist
Johannes Nesser
Om val-serien
Under valrörelsen 2018 har Journalisten följt tre politikjournalister: Karin Eriksson, reporter, Dagens Nyheter, Fredrik Furtenbach, reporter, Ekot, Sveriges Radio, och Heidi Avellan, politisk chefredaktör, Sydsvenskan. Första delen publicerades i Journalisten nr 4/2018, andra delen, Högtryck i valbevakningen, i nr 7/2018 och den avslutande i detta nummer.