Gå direkt till textinnehållet

Sparpaket att vänta på GP

Snabbare övergång till tabloid och ett sparbeting nästa år på upp till 50 miljoner kronor. Det paketet väntas Göteborgs-Postens styrelse klubba i början av nästa vecka.

Snabbare övergång till tabloid och ett sparbeting nästa år på upp till 50 miljoner kronor. Det paketet väntas Göteborgs-Postens styrelse klubba i början av nästa vecka.

Göteborgs-Posten räknar med en förlust i år på 36 miljoner kronor, enligt en prognos som presenteras för tidningens styrelse på måndag. Den förlusten måste vändas till vinst nästa år. Då ledningen inte räknar med en förbättring av annonskonjunkturen under 2003 krävs det resultatförbättrande åtgärder på upp till 50 miljoner kronor nästa år. En del i form av höjda prenumerationspriser, men merparten i form av besparingar, genom att göra en mer komprimerad tidning, med en större del av innehållet som tabloid – samt genom minskning av de redaktionella kostnaderna.

Den bilden av det ekonomiska läget fick GPs redaktion vid ett allmänt redaktionsmöte på tisdagen, efter att det i flera dagar cirkulerat rykten om förestående uppsägningar på upp till 30 personer.

Annons Annons

Övergången till att göra en större del av tidningen som tabloid – sannolikt alla delar utom A-delen – var preliminärt planerad till oktober 2003, men kommer nu av allt att döma att genomföras redan under våren. Då lär också en förändring göras så att det blir större skillnad mellan helgernas utgivning och vardagstidningen. Mer material på helgerna, mer slimmade tidningar på vardagarna, är utgångspunkten.

Totalt kalkylerar ledningen, enligt uppgifter till Journalisten, med att minska de redaktionella kostnaderna med tio procent i samband med omgörningen. Huruvida detta också innebär att redaktionen, i dag på 330 personer, ska minskas i samma omfattning är dock oklart.

– Vi har svårt att se hur en personalminskning på kort sikt ska gå till. Om det skulle ske genom varsel skulle det äventyra verksamheten. Då skulle vi inte minst få en väldigt sned åldersfördelning på redaktionen. Men att minska genom avtalspensioner ser inte heller ut som en framkomlig väg. Det finns inte så många att ta av, säger Bertil Guslén, ordförande för GPs journalistklubb.

De närmaste fem åren kommer den naturliga avgången, via pension, bara att bli 15 personer, vilket knappast lär uppfylla ledningens krav på personalminskning.

GPs VD Tomas Brunegård vill inte kommentera uppgifterna, utan bekräftar bara att styrelsen på måndag och tisdag ska ”göra en bedömning av konjunkturläget utifrån olika scenarier”.

– Vi kommer inte att klubba något detaljerat sparpaket. Vi ska diskutera läget och hur vi ska agera utifrån den konjunkturbild vi ser framför oss, säger Tomas Brunegård till Journalisten.

Kommer ni att besluta om ekonomiska ramar för ett sparpaket?

– Jag vill inte föregå styrelsens diskussioner. Möjligen kan det bli så, som en konsekvens av diskussionerna.

Varför skyndar ni på tabloidiseringen?

– Det är en av de saker vi ska diskutera. Vi ser hur andra, DN och Sydsvenskan, nu skyndar på sina processer och ser det som rimligt att vi tajmar det. Går det att skynda på tror vi att det kan vara gynnsamt.

Det går mycket rykten på redaktionen just nu. Vad gör ni åt det?

– Jag förstår om folk är oroliga. Det är oroligt i mediebranschen just nu. Men vi kan inte informera om något förrän styrelsen haft sin diskussion.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret