Gå direkt till textinnehållet

Sparpaket planeras på Sveriges Radio – ”Taskigt att bara skylla på lönerna”

Ökade lönekostnader medför att Sveriges Radio riskerar att gå med underskott och företaget planerar därför att genomföra ett sparpaket med effekt nästa år. ”Uppsägningar kan inte uteslutas”, säger SRs ekonomichef Jörgen Edberg.

SRs ekonomi är just nu i balans men när lönehöjningarna om 4,1 procent slår igenom kommer det att medföra att företaget riskerar att gå mot ett underskott om inga åtgärder vidtas. Därför utreds just nu ett sparpaket på företaget.

– Inflation och höjda räntor påverkar kostnaderna och den utvecklingen har vi följt och tagit höjd för men vi räknade inte med att löneökningen i år skulle bli över fyra procent. Det påverkar oss mycket eftersom 70 procent av våra kostnader är personalkostnader. Våra kostnader ökar mer än vår tilldelning och vi behöver därför se över kostnaderna. Vi kan inte utesluta uppsägningar, säger ekonomichefen Jörgen Edberg.

Den årliga uppräkningen av medel är två procent och lönehöjningen enligt kollektivavtalet 4,1 procent. En överslagsräkning ger att kostnadsökningen för löner perioden april-december 2023 blir 65 miljoner kronor i år (effekten på årsbasis blir cirka 85 miljoner kronor men löneökningarna sker från revisionsdatumet den 1 april). Intäktsökningen om två procent under 2023 motsvarar cirka 60 miljoner kronor. Jörgen Edberg vill dock inte ställa sig bakom en sådan uträkning, eller berätta hur stora besparingar som behövs:

Annons Annons

– Jag kan inte ge dig några siffror. Vi kommer att utreda detta under hösten och ett eventuellt sparpaket borde kunna få genomslag under senhösten eller nästa år, lite beroende på vilka åtgärderna blir. Vi arbetar långsiktigt med ekonomin och har ett starkt utvecklingsfokus i allt vårt arbete.

Om det blir personalminskningar, vilka avdelningar kommer att påverkas?
– Det sista vi vill är att minska antalet journalister. Vi har tidigare lyckats effektivisera och minska kostnader utan att det har påverkat den redaktionella bemanningen, men den här gången kommer alla att behöva hjälpa till.

Journalistklubbens ordförande på Sveriges Radio Johanna Lindblad Ahl säger att klubben förväntar sig att ledningen hittar andra sätt att minska kostnaderna än att dra ned på antalet journalister.

– Jag tolkar ledningens uttalanden som att det kommer att bli personalminskningar, men vi behöver personer vid mikrofonerna. Jag förutsätter att man hittar andra sätt att spara, säger Johanna Lindblad Ahl.

Ekonomichefen Jörgen Edberg säger att det är de stora löneökningarna som leder till att SR måste spara. Vad säger du om det?
– Ja, vi är ett personaltungt företag och därför påverkas ekonomin mycket av löneökningarna. Han har rätt i sak. Men jag tycker att det är lite taskigt att bara skylla på lönerna. Alla andra kostnader har också gått upp och vi tycker ju att vi har för låga löner på SR. 4,1 procent i löneökning innebär fortfarande en reallönesänkning och våra medlemmar har krävt och förväntat sig mer. SR har haft ett par goda år tidigare, man borde ha kunnat spara i ladorna, säger Johanna Lindblad Ahl.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler