Gå direkt till textinnehållet

SR-anställda rasar över nytt sparförslag

Ilskan är stor bland Sveriges Radios personal över ledningens sparförslag. - Ledningen förstår inte hur folk lyssnar på radio eller hur vi gör radio, säger Nina Hjelmgren, chef för lokalkanalen SR Örebro.

Ilskan är stor bland Sveriges Radios personal över ledningens sparförslag.
– Ledningen förstår inte hur folk lyssnar på radio eller hur vi gör radio, säger Nina Hjelmgren, chef för lokalkanalen SR Örebro.

I år ska SR spara minst 100 miljoner kronor. Skälet är enligt styrelseordförande Ove Joanson att företaget systematiskt underfinansierats av riksdagen.

– Man kan ha synpunkter på tajmningen men det blir inte en enda krona mer för det, säger Ove Joanson.

Annons Annons

Det talas nu om uppsägningar. Att personal ska lämna företaget kallas på SR-svenska för ”extern rörlighet”. I veckan informerar SR tillsammans med Trygghetsrådet personalen om ”aktiviteterna”, det vill säga arbetet för att få personal att sluta.

– Alla kommer att märka av omställningsarbetet för att få budgeten i balans. Förslaget att minska personalen bygger på frivillighet. Det ska i första hand ske genom naturlig avgång och pensioner, säger programdirektör Eva Blomquist.

Dessutom varnar SRs styrelseordförande Ove Joanson inför avtalsrörelsen: för varje procents löneökning, ser han en minskning av antalet tjänster. Hur många är enligt honom lätt att räkna ut. Men han tycker ändå inte att han hotar:

­– Nej, det är en ren beskrivning av läget.

– Det är intressant att höra att Ove Joanson inleder avtalsrörelsen på SRAO-området. Han är väldigt angelägen om att föra fram det här budskapet just nu, säger Anna Bubenko, journalistklubbens vice ordförande. SR måste kunna betala konkurrenskraftiga löner.

Anna Bubenko är också bekymrad över hur SR ska hantera framtida uppsägningar.

– Våra medlemmar kommer att bli jädrigt förbannade. Företagsledningen får väldigt svårt att förklara att den säger upp folk och parallellt köper in mer utifrån. Huvuddelen av dem som kan göra radio i dag är anställda på SR. Konsekvensen blir att man flyttar över ansvaret till externa produktionsbolag, som är beroende av SR och naturligtvis mer sårbara. En betydligt mindre trygg situation för våra medlemmar.

– Detta kommer inte klubben att acceptera. Vi ska ändra attityd, säger hon.

I SRs sparförslag, som presenterades i fredags, ingår en minskning av de lokala sändningarna i de 25 P4-kanalerna med två timmar per dag.

– Där ger varje neddragning 25 gånger pengarna, säger Ove Joanson

Kampviljan mot förslaget hos de drygt 30 medarbetarna på SR Örebro är stark.

– Vi ska fortsätta att göra jävligt bra radio, säger chefen Nina Hjelmgren. Jag har bjudit in ledamoten Lars Ils­hammar i SRs styrelse, och politiker i kulturutskottet för att de ska ta intryck av hur vi jobbar. Och sedan fatta vettiga beslut.

– Hela poängen med lokala kanaler är ju att folk ska komma till tals. Jag tycker att det borde finnas möjlighet att spara i chefsleden i Stockholm i stället för på oss, säger reportern Anna Lorentzon på SR Örebro.

Men enligt Jenny Sandgren, kanalchef på SR Kristianstad, är läget inte kört:

– Vi hoppas att inte behöva ge upp lokal tid. Det skulle lyssnarna förlora på, säger hon.

Journalistklubbens ordförande Ola Gäverth uppger att särskilt personalen på de lokala stationerna är oroad. Läget har hårdnat.

– Den tidigare goda tonen är inte längre så god, säger han.

SR-personalen uttrycker också trötthet över ytterligare sparpaket.

– Jag har inte blivit klokare av det här, säger Gunnel Wallin, redaktionschef på Radio Gotland. I tre år har jag hört samma eviga ”om man inte har pengar kan man inte ha en verksamhet”. Jag vill få klara besked.

Sveriges Radios satsningar, bland annat på webben, poddradio och DAB, har hittills finansierats med så kallade engångsmedel. Dessa extramiljoner tar snart slut. De vanliga resurserna måste räcka, vilket betyder ett snabbt sparbeting på 69 miljoner kronor. Företagsreserven används för att finansiera verksamheten i år. 40 miljoner kronor ska återföras dit före 2008.

Enligt vad Journalisten erfar arbetar SR-styrelsen med en lång rad spar­idéer. En är förkortade kvällssändningar i P1.

– Ett mindre drastiskt förslag. Vi vet ju väldigt väl vad som är primetime i kanalerna, säger Ove Joanson.

Gemensam administration för SVT, SR och UR på alla områden – utom ”programkritiska” – kan leda till ”en ganska hyfsat” sparad slant, enligt Joanson.

Andra idéer är att SR ska dela ansvaret för konsertlokalen Berwaldhallen med andra ”partners”.

– Det är inte självklart att licensmedel från Norrbotten och Gotland ska gå till att göra konserter på Östermalm i Stockholm, säger Ove Joanson.

Trots neddragningar och oroad personal hävdar VD Peter Örn ambitionen att ”lyssnarna inte ska märka något”. Förslaget ska nu beredas fram till SRs nästa styrelsemöte den 22 februari.

ma@journalisten.se

ik@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret