Gå direkt till textinnehållet

SR, SVT och TV4 fälls av Granskningsnämnden

SR Sjuhärad fälls av Granskningsnämnden för att ha varit klart partiska. Även SVTs Nordnytt och TV4 Plus fälls.

Granskningsnämnden fäller P4s Sjuhärad Direkt för att brutit mot kravet mot opartiskhet. Det aktuella programmet handlade om Israels medverkan i Eurovision Song Contest och fick 18 anmälningar mot sig. I programmet intervjuade programledaren personer som på något sätt var inblandade i schlagerfestivalen om deras syn på att Israel medverkade i tävlingen. Mellan intervjuerna spelades israeliska schlagerlåtar med pålagda krigsljud.

Nämnden anser inte att programmet i sig var partiskt när det ifrågasatte Israels medverkan i schlagerfestivalen. Men nämnden anser att programledaren gav uttryck för vad som kunde uppfattas som hans personliga ståndpunkt mot Israel, i det då pågående kriget i Gaza, genom hur han ställde sina intervjufrågor. Det, tillsammans med de pålagda ljuden, gör att nämnden anser att programmet klart bröt mot kravet på opartiskhet.

Granskningsnämnden fäller SVTs Nordnytt för att ha brutit mot kravet på saklighet i ett inslag om ett fastighetsbolags tvångsförflyttning. Det aktuella inslaget inleddes med att en reporter uppgav att bolaget hotades av tvångsförsäljning och att halva Luleå centrum i sådant fall skulle få nya ägare. Granskningsnämnden anser inte att SVT har grund för uppgifterna och fäller därför kanalen.

Annons Annons

TV4 Plus fälls för otillbörligt gynnande för att under ett avsnitt av Dr Phil exponerat hans bok under cirka 9 minuter. Nämnden tar hänsyn till att TV4 köpt in programmet men anser att det måste finnas en gräns för hur mycket reklam som kan tillåtas. Nämnden kommer att ansöka om att TV4 ska betala 150 000 i en särskild avgift.   

Fler avsnitt
Fler videos