SRs Maria Persson Löfgren: ”Atmosfären i Ryssland är giftig”
DATUMET På söndag, den 17 mars, är det sista dagen att rösta i presidentvalet i Ryssland. Sveriges Radios Maria Persson Löfgren har bevakat landet i mer än 30 år men numera gör hon det inte på plats. ”Det går inte att göra ett journalistiskt oberoende jobb i Ryssland längre”.
Det är första gången som ”valet” inte övervakas av internationella valövervakare från organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.
– Ryssland är medlem av OSSE fortfarande, men de har i år sagt nej till dem, de vill inte ha den insynen, säger Maria Persson Löfgren.
Maria Persson Löfgren har rapporterat från Ryssland sedan 1991. Hon har bott där i fyra omgångar. Nu har Sveriges Radio pausat bevakningen på plats på grund av att det finns för många osäkra aspekter av situationen.
– Och det går inte att göra ett riktigt journalistiskt oberoende jobb i Ryssland längre. Man får följa olika sociala medietjänster, Telegram till exempel, eller prata med ryssar i exil. Tidigare sa vi att det var viktigt att känna av stämningen och atmosfären, men när atmosfären blir så giftig är det mycket svårare.
De flesta medier har utlokaliserat sin verksamhet och sitter i Baltikum, hela nyhetsbyrån AP till exempel, berättar hon.
– Reuters har journalister i Moskva, men på varje Reuterstelegram står det en brasklapp: ”Det här är producerat i Ryssland”. Sedan i höstas måste alla utlänningar som kommer till Ryssland skriva på en lojalitetsförsäkran att de är lojala med den ryska staten, och det är straffbart att förolämpa ryska tjänstemän.
Tyska medier har några kvar i Ryssland, Helsinki Sanomat är kvar. Maria Persson Löfgren har fortfarande kvar sin ackreditering, men eftersom hon behöver förnya sin visering var tredje månad, och inte gjort det sedan i augusti är det osäkert om hon skulle bli godkänd nu.
– Det var ett osäkerhetsmoment när jag reste fram och tillbaka – blir jag insläppt och blir jag utsläppt?