Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

SRs stora omorganisation i sluttampen – men processen är försenad

Den 31 januari ska personalen på Sveriges Radio informeras om den nya organisationen. Facken har i processen anlitat en arbetstagarkonsult för att få mer ammunition i förhandlingarna.

Nästa steg i Sveriges Radios sparpaket börjar bli klart. Enligt journalistklubben har personalen på bolaget kallats till ett informationsmöte klockan 13 den 31 januari, där en ny organisationsplan ska presenteras.

Enligt den ursprungliga planen skulle den nya organisationen ha presenterats under vecka 50, men den har alltså blivit försenad

Johanna Lindblad Ahl är ordförande för fackklubben på Sveriges Radio, och hon är inte överraskad över att processen dragit ut på tiden.

Annons Annons

– Det sa vi redan från början, att det här skulle ta längre tid. Arbetsgivaren har inte varit klar, och det har nog varit ett större arbete än vad de hade förutsett, säger hon.

Under den här veckan eller nästa vecka ska förhandlingarna avslutas, och därefter kommer enskilda redaktioner som påverkas att informeras innan hela företaget får ta del av den nya organisationen.

I nästa steg kommer bemanning att förhandlas. Enligt den ursprungliga tidsplanen ska allt vara klart i april.

I processen med sparpaketet har facket anlitat en arbetstagarkonsult, vilket är ett expertstöd som fackklubbar har rätt att ta in vid förhandlingar och som bekostas av arbetsgivaren. Det har skett på initiativ av Unionens fackklubb, och arbetstagarkonsulten har nu lämnat sin rapport till facket.

– Den kommer inte med några stora förslag som skiljer sig från det förslag som arbetsgivaren har presenterat. Det finns vissa frågor där det skiljer sig, men då förhandlingarna är under sekretess kan jag inte gå in på vad det är, säger Johanna Lindblad Ahl.

Har rapporten förändrat din bild av sparpaketet?
– Egentligen inte, vi har våra käpphästar som vi har utgått från hela tiden: Spara så långt från redaktionerna som möjligt, frivilliga avgångar och en hållbar arbetsmiljö, säger Johanna Lindblad Ahl.

Facket har inte delat rapporten med arbetsgivaren, men kommer att göra det efter att förhandlingarna är avslutade, uppger Johanna Lindblad Ahl.

– Det är vår beställning och vårt sätt att få någon utifrån att se på det. Vi vill hålla det lite tajt ett tag till.

Även SVTs journalistklubb har anlitat en arbetstagarkonsult, men där pågår fortfarande översynen av de föreslagna sparåtgäderna.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler