Stark kritik mot Khashoggidomar
Saudiarabiens domar mot åtta personer för mordet på Jamal Khashoggi har mötts av stark kritik. ”Det finns alla möjligheter för det internationella samfundet att agera”, säger Erik Halkjaer på svenska Reportrar utan gränser.
Strax före jul meddelade den saudiske riksåklagaren att fem personer döms till döden och ytterligare tre personer till långa fängelsestraff för mordet på Jamal Khashoggi i oktober 2018. Samtidigt hävdade riksåklagaren att det spektakulära mordet inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, Turkiet, inte skulle ha varit planerat utan en stundens ingivelse.
Identiteten på de dömda har inte offentliggjorts.
Domarna har mötts av stark internationell kritik, eftersom de ytterst ansvariga går fria. Såväl FNs särskilda rapportör Agnes Collimard – som i en rapport pekat ut kronprins Mohammed bin Salman som ytterst ansvarig – som Turkiet (där mordet begicks) och internationella pressfrihetsorganisationer har fördömt rättsprocessen och dess utfall.
”Det internationella samfundet, inklusive USA, får inte tillåta att Saudiarabien fortsätter undvika rättvisan i Khashoggifallet”, sade CPJs Mellanösternkoordinator Sherif Mansour när domarna föll.
Erik Halkjaer är ordförande för svenska Reportrar utan gränser:
– Vi ser det som ett sätt att undanröja bevis, vittnen, att hålla det här så begränsat som möjligt, så att de som bär ett verkligt ansvar hålls utanför.
Det kändes nästan ironiskt att se att Turkiet, med sin bristande pressfrihet, fördömer rättsprocessen.
– Ja, det är intressant vilken självbild de här länderna har i pressfrihetsfrågorna. Saudiarabien hade en jättestor pressfrihetskonferens kort innan domen, och hävdar ju själva att de har en god pressfrihet. De förstår inte alls vår placering av landet i vårt pressfrihetsindex. Så kan Turkiet också gå ut och fördöma det här, de har en annan bild av sin pressfrihet än vi har.
Vilken är din bedömning, kommer det internationella samfundet att agera för att se till att Saudiarabien ändå ställs till svars för mordet?
– Jag hoppas att så kommer att ske. Det finns alla möjligheter för Sverige, EU och USA att trycka på och kräva mer. Men då krävs tuffare tag, i handelsavtal och samarbetsavtal. Saudiarabien blir ordförande i G20-gruppen. Det är en skandal att ett land som beter sig på det här viset mot journalister kan leda en grupp med världens mest förmögna länder. Det skulle inte vara så svårt för det internationella samfundet att utöva påtryckningar på de andra, och säga att Saudiarabien inte får vara ordförande. Det går ju att lämna gruppen, säger Erik Halkjaer.