Gå direkt till textinnehållet

Stephen Lindholm går i pension efter 40 år på Kommunalarbetaren: ”Det har hänt väldigt mycket i yrket”

Efter 40 år på Kommunalarbetaren och runt 35 år som fackligt aktiv är det dags för den fackliga veteranen Stephen Lindholm att tacka för sig och gå i pension. 

Den 2 maj 1983 började han på Kommunalarbetaren. Innan dess hade han gjort praktik på Aktuellt på SVT och gjort ett kort inhopp på Lokalradions reportagebyrå. Efter utlasning fortsatte han i vikariesvängen och hann med Expressen, DN Förort, Svenska Dagbladet och Aftonbladet innan han hamnade på Kommunalarbetaren.

När han nu gått igenom och rensat sina skrivbordslådor slås han framför allt av hur jobbet har förändrats under hans tid på tidningen.

– När jag kom till Kommunalarbetaren skrev vi på vanliga skrivmaskiner, sedan kom elektriska skrivmaskiner, det var en jättegrej när vi fick en centraldator, Atex, på redaktionen och sedan har det bara fortsatt med digitaliseringen. Det har hänt väldigt mycket i yrket och med förutsättningarna att arbeta journalistiskt, säger Stephen Lindholm.

Annons Annons

Han berättar att det också var en helt annan typ av frågor som bevakades när han kom till Kommunalarbetaren.

– Då hade Kommunal en syn som gick ut på att alla jobb inom välfärden skulle göras av dem. De tolererade inte att exempelvis barnen plockade undan efter sig när det hade tränat i gymnastiksalen eller att det suddades på tavlorna efter lektionens slut, för det var jobb som skulle utföras av Kommunals medlemmar. Men sedan började privatiseringen komma och vi hade stora nyheter om det, att man lade ut på entreprenad och så vidare. Idag är det vardagsmat, ingen lyfter på ögonbrynen över den utvecklingen.

Hans fackliga engagemang växte fram efter hand.

– Jag var aktiv på Journalisthögskolan, elevkåren kallades av någon anledning för journalistklubb, där var jag ordförande. När jag gick runt som vikarie var jag inte särskilt fackligt aktiv, inte heller när jag hade fått fast jobb på Kommunalarbetaren, det kom efter ett tag. Jag hamnade i styrelsen för Fackliga journalisters klubb, som var en föregångare till Eken, en gemensam fackklubb för de som arbetade på fackförbundstidningar i Stockholmsområdet. Sedan hamnade jag i förbundsstyrelsen.

De senaste åtta åren har han varit ordförande i LO Mediehus journalistklubb.

– Det som har varit intressant med att jobba på Kommunalarbetaren är att Kommunal och deras medlemmar har stått i stormens öga när det gäller synen på välfärden och hur den har utvecklats och resurserna har fördelats. Nu är man i en ny fas där det bland annat är brist på undersköterskor, resurser till äldreomsorgen och bussförare. Jag tycker att utvecklingen har varit spännande att följa.

Även om han går i pension och gör sin sista arbetsdag på Kommunalarbetaren imorgon har han svårt att tro att han kommer att sluta skriva.

– Då kommer jag nog att få abstinensbesvär. Jag kan tänka mig att göra några frilansjobb om möjlighet finns, när andan faller på.

Utöver att frilansa lite, vad ska du annars göra med tiden när du blir pensionär?
– Jag har inget bra svar på det, jag har inga klara planer för vad jag ska hitta på nu, utan det får bli som det blir. Jag har haft fullt fokus på att lämna mina fackliga uppdrag i LO Mediehus och att sluta på Kommunalarbetaren. Nu får jag vända blad och se vad jag ska fylla dem med.

Fler avsnitt