Stödet till KY-utbildning för journalister minskar
Nära hälften av alla kvalificerade yrkesutbildningar för journalister mister sitt statliga stöd. Allra värst drabbas TV-utbildningarna. Institutet för högre TV-utbildning i Göteborg tillhör dem.
Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning (KY), som ger statligt stöd till en mängd utbildningar för att de ska kunna bedriva sin verksamhet, har inför 2008 beslutat att dra ned på stödet till medieutbildningarna rejält. Hårdast drabbas TV-utbildningarna. Tre av fem pågående TV-utbildningar blir utan statligt stöd.
Institutet för högre TV-utbildning (IHTV) i Göteborg har beviljats statligt stöd i tio års tid. Förra året fick IHTV närmare 2,7 miljoner kronor. Men nu har KY avslagit IHTVs ansökan om nya pengar.
För skolans rektor Peter O. Ekberg kom beskedet som en chock.
– Det är minst sagt märkligt. Vi är inte bittra, utan förvånande och en gryende uppgivenhet har börjat växa. Vi har en effektivitet och statistik som vida överstiger de krav och kvalitetskriterier som KY själva satt upp. Alla ställer sig oerhört frågande till beslutet – lärare, elever, ledningsgruppen, och inte minst folk från branschen.
– Det är ju så klart ett dråpslag för oss ekonomiskt, men också ett avbräck för hela västra Götaland. Vi är en stor producent av kvalificerat yrkesfolk inom rörlig bild, som nu riskerar att försvinna.
Peter O. Ekberg får medhåll från Kent Asp, medieprofessor vid Institutionen för journalistik och masskommunikation i Göteborg, som även sitter med i ledningsgruppen på IHTV som representant för högskolan.
– Det är oerhört olyckligt. Dels därför att utbildningen fungerar bra, dels för att eleverna som går där får jobb efteråt. Men framför allt innebär beslutet en ytterligare koncentration till Stockholm. Allt som rör TV koncentreras till Stockholm, det tycker jag är anmärkningsvärt.
De två andra TV-utbildningarna som inte har beviljats fortsatt stöd är TV/Media i Malmö samt Digital medieproduktion/TV i Kramfors kommun. Tillsammans går de miste om cirka tre miljoner i statligt stöd.
Av tolv pågående KY-medieutbildningar för journalister har fem fått avslag. Utöver de tre TV-utbildningarna blir KY Medieproducent i Örnsköldsvik och Radiomedia Akademi i Båstad utan pengar. En utbildning har tillkommit, Teknikinformatör i Växjö. Orsaken till den kraftiga minskningen av medieutbildningar är hård konkurrens, menar KYs informationschef Margareta Landh.
– Vi fick in väldigt många ansökningar förra året. Vi var tvungna att välja utbildningar som har haft bästa resultat, men också ställa medieutbildningarna mot behovet av utbildningar inom andra områden.
Enligt Margareta Landh har KY en uttalad ambition att minska medieutbildningarna. Efterfrågan är inte lika stor som utbudet, säger hon.
– Vår ambition är att behålla utbildningar som verkligen levererar, och där studenterna får jobb inom området. Generellt sett fungerar KY-utbildningarna inom journalistik, information och medieproduktion väldigt bra. Men KY är en efterfrågestyrd utbildningsform. Det betyder att KY-utbildningar ska finnas när och där det behövs. Vi måste kunna gasa och bromsa, vi måste kunna vara så flexibla som möjligt. Ambitionen är att behålla de riktiga pärlorna, säger Margareta Landh och fortsätter:
– Det är ju inte säkert att de försvinner som utbildningar, men de försvinner som KY-utbildningar.
2007 års ansökningsomgång till KY var rekordstor. Till myndigheten inkom 540 ansökningar, det är en ökning med 40 procent jämfört med förra året. Av dessa har endast 17,5 procent beviljats bidrag.
Neddragningarna av medieutbildningar innebär en kraftig besparing för myndigheten. Enligt uppgifter från Margareta Landh sparar KY fem miljoner kronor per år. Under 2007 betalades närmare 18 miljoner till KY-utbildningar för journalister. I år utbetalas drygt 13 miljoner.
Hur IHTV kommer att klara den finansiella förlusten återstår att se. Att lägga ned utbildningen känns inte rätt menar Peter O. Ekberg.
– Vi jobbar på att hitta lösningar, men vet inte hur vi ska göra. Det skulle vara fullkomligt absurt om utbildningen skulle gå till spillo.
Fakta/KY-utbildningar som förlorar stöd:
- Radiomedia Akademi Båstad, startade 1997.
- Institutet för Högre TV-utbildning i Göteborg, startade 1998.
- TV/Media, EC Utbildning AB i Malmö, startade 2003.
- Digital medieproduktion/TV, Kramfors kommun, startade 2003.
- KY Medieproducent Mellansel folkhögskola, Örnsköldsvik, startade 2003.
Fakta/KY-utbildningar med stöd:
- Nordisk fotoskola, Biskops Arnö. Bildjournalistik. Startade 1997.
- Medborgarskolan, Stockholm. Kvalificerad researcher. Startade 2007.
- TV Produktion i Stockholm, Medieinstitutet i Sverige AB, startade 2004
- TV och Videoproduktion, Gamleby folkhögskola, startade 1997.
- Fotograf för reklam och magasin i Gamleby folkhögskola, är 90 veckor och startade 1998.
- Fotografi/digital bild, Sunne, startade 2005.
- KY Fotograf, KY-akademin, Göteborg, startade 2005.