Gå direkt till textinnehållet

Stoppad artikel hamnade i fokus under AD-förhandlingen

Den första förhandlingsdagen i Arbetsdomstolen rörande Norrköpings Tidningars uppsägning av journalisten Mikael Strand inleddes med en överraskning – en artikel som publishern Anna Lindberg stoppat från publicering, och som hamnade i fokus för flera förhör.

På tisdagen inleddes förhandlingarna i Arbetsdomstolen om huruvida det var fel av Östgöta Media att säga upp Mikael Strand i november 2016 efter att han arbetat på Norrköpings Tidningar i 34 år.

Journalistförbundet hävdar att Strand, som i huvudsak jobbat som fotograf, var kvalificerad för andra tjänster på tidningen efter att alla fotograftjänster togs bort. Han har bland annat jobbat som lokalredaktör under början av 90-talet, och har i närtid arbetat som videoreporter på NT. Han har också en journalistutbildning från JMG i Göteborg.

Arbetsgivaren anser å sin sida att han saknar den grundläggande journalistiska kompetens som krävs för de tjänster som finns kvar i Östgöta Media.

Annons Annons

För de centrala parterna Medieföretagen och Journalistförbundet handlar det om ett principiellt viktigt fall, bland annat eftersom det rör frågan om ansvaret för kompetensutveckling för både arbetsgivare och arbetstagare, samt skiljelinjerna mellan olika journalistiska yrkesgrupper.

För Mikael Strand handlar rättegången om upprättelse:

– Att ha rätt är en sak, men att få rätt är en annan, sade Mikael Strand till Journalisten strax innan han skulle förhöras i rätten.

Att det har tagit mer än ett år innan hans uppsägning nu ska avgöras i AD, har inte bekymrat honom:

– Det är ganska skönt att ha fått distans till det. Hade den här förhandlingen skett direkt efter uppsägningen vet jag inte hur jag hade mått.

Förhandlingen bjöd på en överraskning som kom att hamna i fokus för dagen: en artikel som Mikael Strand skrev för NT 2016 men stoppades av Östgöta Medias publisher Anna Lindberg. Almegas arbetsrättsjurist Roine Johansson som är ombud för Medieföretagen och Östgöta Media presenterade den stoppade artikeln för rätten på tisdagen.

I förhöret med Anna Lindberg sent på tisdagseftermiddagen uppgav hon att artikeln var ett tydligt och färskt bevis för att Mikael Strand saknade kvalifikationer för att arbeta som reporter.

Artikeln skrevs samtidigt som förhandlingarna om omorganisationen inom Östgöta Media pågick, men Anna Lindberg menade i rätten att detta inte påverkade hennes beslut, utan att det var publicistiskt motiverat.

Artikeln handlade om två statslösa bidooner som genomförde en tältprotest utanför Migrationsverkets lokaler i Norrköping. Mikael Strand hade på sin fritid intervjuat och fotograferat dem och nyhetschefen ansåg att artikeln skulle publiceras. Den låg inritad på en tidningssida när Anna Lindberg upptäckte och stoppade den. Enligt Anna Lindberg bortsåg Strand samt nyhetschefen från bidoonernas säkerhet när man namngav dem i artikeln.

Folkbladet i Norrköping som också ägs av NTM-koncernen namngav dock de två tältprotesterande bidoonerna i sin artikel. En artikelsökning som Journalisten gjort visar att många medier rapporterade om tältprotester med namngivna personer under 2014, 2015 och 2016, till exempel Sydsvenskan, Sveriges Radio och Upsala Nya Tidning.

Mikael Strand menade under förhöret att den stoppade artikeln inte var tänkt som ett granskande reportage, utan som en rak berättelse om vilka de två tältande personerna var utanför Migrationsverket. Några av vittnena under dagens förhandling i AD fick frågor om stoppade artiklar, vad det innebär och hur vanligt det är.

Anna Lindberg gick under sitt förhör hårt åt några artiklar som Mikael Strand skrev för 30 år sedan när han arbetade som lokalredaktör i Finspång och menade att de inte höll journalistiskt. Bland annat intervjuades en person som kritiserade skolmaten i en skola, men någon dietist eller ansvarig vid kommunen hade inte intervjuats. Hon menade att den 30 år gamla artikeln var ensidig.

En återkommande fråga under förhandlingen var vilken fortbildning och kompetensutveckling Mikael Strand erbjudits eller sökt. Anna Lindberg menade att han borde ha sökt några av de lediga tjänster som funnits inom koncernen för att därigenom fått fortbildning, något som hon framförde även under en intervju med Journalisten förra året. Mikael Strand berättade i sitt förhör att han inte sökt sig till andra tjänster eftersom han gillade den han hade:

– Jag älskade att vara fotograf. Man söker sig inte bort från någonting man älskar, sade Mikael Strand i rätten.

Övriga vittnen som hördes under den första förhandlingsdagen var åberopade av Journalistförbundet, och svarade bland annat på frågor som rörde möjligheterna för en högskoleutbildad journalist att gå från att arbeta som fotograf till reporter.

Förhandlingen som omfattar totalt 14 förhör fortsätter i dag onsdag.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret