Gå direkt till textinnehållet

Storm i ett norskt ölglas, eller…?

Att i ilskan hälla öl över en meningsmotståndare, är visserligen dumt men en privatsak. Att därefter – i sin egen tidning – uppmana andra att göra likadant, är däremot i högsta grad olämpligt för en facktidningsredaktör.

Att i ilskan hälla öl över en meningsmotståndare, är visserligen dumt men en privatsak. Att därefter – i sin egen tidning – uppmana andra att göra likadant, är däremot i högsta grad olämpligt för en facktidningsredaktör.

Det menar styrelsen för norska Journalisten och knäpper redaktören Jan Otto Hauge på näsan för det som blev en av sensommarens stora mediehändelser i Norge.

Det var på en krog i Bergen som Hauge i somras hamnade i dispyt med stortingsledamoten och fremskrittspartisten Vidar Kleppe.

Annons Annons

Diskussionen, som rörde partiets invandringspolitik, blev allt mer upprörd och avslutades med att Hauge hällde en öl över Kleppe.

Saken fick stort utrymme i norska medier och när Jan Otto Hauge därefter i en ledarkommentar dessutom inte bara stod vid sin handling, utan dessutom uppmanade andra att göra likadant, blev det för mycket för många kolleger.

Journalistklubben på Aftenposten tar i ett uttalande ”starkt avstånd” från Hauges agerande:

”Att vår egen facktidningsredaktör legitimerar och uppmanar till pöbelaktigt uppträdande ger vatten på kvarn för dem som vill reglera och tygla pressen på olika sätt, till exempel genom en ny, restriktiv lagstiftning. (…) Pressens medarbetare bör vara de första att försvara yttrandefriheten, också när det gäller åsikter vi inte själva gillar. När vår egen facktidningsredaktör uppträder på ett så pöbelaktigt sätt, drabbar det hela journalistkåren.”

Ordföranden i Bergens journalistförening, Marit Holm, går ett steg längre och kräver Hauges avgång. Som redaktör för fackorganet är Hauges personliga nederlag också ett nederlag för alla han representerar, säger hon till norska Journalisten.

Men det finns också de som stödjer Hauges ölkastning.

I senaste numret uttalar 17 journalister, framförallt från NRK, sin sympati för Journalistens redaktör. Andra menar att problemet inte är Hauges tilltag, utan bristen på etikdebatt i övrigt inom journalistkåren i Norge.

Tidningens styrelse, fristående från norska Journalistförbundet, har också behandlat ”ölkastarfrågan”. I ett uttalande säger styrelsen att i första hand kritiserar det faktum att Hauge använde spaltutrymme åt att försvara sina privata handlingar, och att man litar på att det inte kommer att ske i framtiden.

Och den ölkastande redaktören själv, han lovar att ägna ledarspalten åt annat i framtiden. ”I den grad detta har skapat obehag och/eller tvivel om Journalistens, eller ägarna Norska journalistförbundets hållning, beklagar jag det”, säger Jan Otto Hauge i en kommentar.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler