Gå direkt till textinnehållet

Stormöte på TT om trakasserierna

Medarbetaren på TT som har utsatt flera kvinnor för sexuella trakasserier har inte haft någon chefsposition. Men han jobbar kvar på företaget, satt på en slags ”inre tjänst”. Idag på eftermiddagen hålls ett stormöte med journalistklubben för att reda ut vägen framåt.

Journalisten har tidigare berättat om den utredning på TT Nyhetsbyrån som visar att flera kvinnor har utsatts för sexuella trakasserier av en medarbetare. Tidigare har Resumé varit först ut med avslöjande kring mannen.
– Klart är att det finns ett allmänt missnöje hos medlemmarna, nu kan vi inte bara säga att utredningen är klar och drar vi ett streck över det här, det är inte tillräckligt för en del medlemmar, säger Olle Lindström, ordförande i klubben till Journalisten.  

Är ni överraskade av vad undersökningen kommit fram till?

– Nej, den bekräftar snarare det vi redan visste. Vi tycker att utredningen är väldigt bra gjord, tydlig. Vi har också fått vara med och dragit upp de riktlinjer som utredningens ska ha och vilka frågor vi vill ha svar på, säger Lindström.

Annons Annons

Av utredningen framgår att händelserna ligger ett antal år tillbaka i tiden. Har detta skett medan nuvarande VDn Jonas Eriksson varit chef?
– Ja. Han har nog inte haft hela bilden tror jag helt ärligt, men det är också en del av hela kritiken i utredningen. Att de här sakerna har dokumenterats väldigt dåligt och det är oklart vem som har tagit beslut i olika frågor. Informationen har inte nått alla chefer ordentligt, och de beslut som tagits har också tolkats olika på olika avdelningar.

Jobbar kvinnorna som utsatts kvar?
– Nej, och det är det som gör lite ont i magen idag. Det sägs inte rakt ut men det här har bidragit till att de har slutat. Så kan man säga även om jag inte kan gå i god för alla, men just det framgår av rapporten. I det akuta skedet måste vi landa i hur den utpekade mannen ska kunna arbeta framöver.Man måste hantera det på ett sådant sätt att det går att samarbeta framåt.

Är det någon eller några händelser som är polisanmälda?
– Nej.

Ledningen ber nu om ursäkt till kvinnorna som utsatts, det ska sättas upp en visselblåsarfunktion, och chefer säger att man ska ”bli bättre på att förebygga och hantera liknande händelser”. Räcker det här?
– Det är väl ganska många som inte tycker det räcker med att säga det. Men nu ska vi gemensamt, klubben, huvudskyddsombud och ledningen komma överens om vad vi ska göra framåt. I det mer akuta skedet så finns det krav på att nån slags markering i någon form även om den här rapporten inte pekar ut enskilda personer i chefsledning som har brustit. Det är mer en kollektiv betraktelse av att de här sakerna inte har hanterats speciellt väl.

Vad visste ni från klubben om detta?
– Jag personligen visste ingenting. Exempelvis blev vi inte informerade om att en person tidigare fått en muntlig varning respektive en skriftlig varning. Jag har varit vice- eller ordförande till och från sedan 2004 men fick först reda på det här i samband med att tjejerna gick ut i #metoo rörelsen och berättade för en dryg månad sen.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler