Gå direkt till textinnehållet
Gefle Dagblad är en av Bonniertidningarna som i höst går över till ai-redigering.
Foto: Tor Johnsson

Större Bonniertidningar ska börja AI-redigeras – ”Väntat men tungt”

13 printredaktörstjänster berörs när Bonnier News Local inför automatiserad redigering av ytterligare 13 titlar. ”Väntat men tungt”, säger journalistklubbens ordförande Magnus Sjöborg.

Tio lokaltidningsjournalister sades upp och femton omplacerades när Bonnier News Local i våras införde AI-redigering på 24 av sina titlar. Då berördes fådagarstidningarna.

Nu tar koncernen nästa steg och planerar att ytterligare 13 titlar under hösten ska gå över till automatiserad redigering, bland andra Sundsvalls Tidning, Gefle Dagblad, VLT, Jönköpings-Posten och Skånska Dagbladet.

Tidningarna som berörs

Arbetarbladet
Gefle Dagblad
Borlänge Tidning
Falu-Kuriren
Länstidningen Södertälje
Östersunds-Posten
Länstidningen Östersund
Örnsköldsviks Allehanda
Sundsvalls Tidning
Norrtelje Tidning
Skånska Dagbladet
Jönköpings-Posten
Vestmanlands Läns Tidning, VLT

Bara Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad och Nerikes Allehanda kommer att ha kvar en manuell redigering efter hösten.

– Det var helt väntat att det skulle komma, men det är fortfarande lika tungt när medlemmar riskerar att förlora jobbet, säger Magnus Sjöborg som är ordförande för BNLs journalistklubb i gamla Mittmedia.

– Sedan får vi se vad de lokala förhandlingarna landar i kring arbetsbrist. Förutsättningarna är lite olika på de olika titlarna. Någon printredaktörstjänst är redan vakant – men då drabbas i stället möjligen någon vikarie.

Pia Rehnquist, affärsområdeschef på Bonnier News Local, säger i en kommentar att den redigeringsorganisation som sjösattes i våras har kommit in i arbetet på ett bra sätt.

– Därför känns det tryggt att nu utveckla den än mer. Tyvärr innebär det att en del medarbetare blir av med sina arbetsuppgifter, vilket alltid är tråkigt. Men våra tidningar måste fortsätta ligga i framkant, det är och kommer förbli väldigt viktigt, säger Pia Rehnquist.

Journalistklubben har inga invändningar mot att automatiserad redigering införs, säger Magnus Sjöborg.

– Alla är medvetna om papperets tuffa framtid. Det vi försökte strida för vid den första omgången i våras var att man skulle behålla tjänsterna som reportrar i stället.

Men man fick inte gehör av arbetsgivaren.

– Det vi menade då, och som vi menar nu, är att vi måste våga satsa och bli riktigt vassa om vi ska gå över och bli helt digitala, så att läsarna verkligen hittar dit. Vi behöver behålla reportertjänster.

Magnus Sjöborg menar att koncernen borde kunna fundera på hur högt vinstkravet är satt, och på att omfördela pengar mellan titlarna.

Journalisten rapporterade igår att Stampens plan är att från 2027 inte längre ha kvar papperstidningen på landsbygden.

– Jag tror att det vi gör nu kan göra att våra tidningar kan leva lite längre, men ingen vet nog riktigt när brytpunkten kommer, säger Magnus Sjöborg.

BNL ska gå lite långsammare fram den här gången än i våras, då alla titlar gick över till AI-redigering samtidigt. Den här gången planeras övergången för en eller två titlar åt gången, med start 30 september.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos