Stort genomslag för nordiskt avslöjande om ryska spioner – ”Det här är mest en teaser”
Det stora samarbetet mellan de nordiska public service-bolagens grävande journalister har fått internationellt genomslag, men avslöjandet om de ryska spionfartygen är bara början. Det säger UG-reportern Maria Georgieva till Journalisten.
I morse publicerade SVTs Uppdrag granskning den första delen av tre om ryskt spionage, Skuggkriget. Grävprojektet är ett samarbete mellan de nordiska public service-bolagen SVT, DR, NRK och Yle och premiärvisningen sker samtidigt i alla fyra länder i dag den 19 april.
Det första avsnittet handlar om ryska spionfartyg i Östersjön och Nordsjön och har fått enormt genomslag. Nyheten att Ryssland planerar sabotage av kommunikationskablar och vindkraftverk i Östersjön toppar BBCs lista över mest lästa på onsdagsförmiddagen. Men för SVTs reportrar Maria Georgieva och Ali Fegan är det här ”bara början”.
– För mig är det här mest en teaser. Nästa vecka kommer det stora avslöjandet, om ryska underrättelseofficerare. Det är det som jag och Ali Fegan jobbat mest med, säger Maria Georgieva.
Samarbetet mellan de fyra public service-bolagen inleddes direkt efter att Ryssland startat invasionskriget mot Ukraina den 24 februari 2022. Målet har varit att undersöka det ryska underrättelsearbetet och påverkansoperationer i de nordiska länderna.
Redaktionerna har gjort kartläggningar av ryska fartyg, spaningsarbete, källrekrytering samt genomfört intervjuer med hundratals personer. Research och annat redaktionellt arbete har gjorts både gemensamt och separat.
– Det har verkligen varit ett samarbete över redaktionsgränserna och vi har varit måna om att ha fysiska personliga möten. Vi har träffats i Kirkenes i Norge, åkt skytteltrafik till Köpenhamn, lagt mobiltelefonerna i bruslådor och lärt känna varandra och våra olika förutsättningar, säger Maria Georgieva.
På vilket sätt har förutsättningarna varit olika?
– Danskarna har tvingats förlita sig helt på sina källor eftersom det knappt finns någon offentlighetsprincip i Danmark, medan vi i Sverige har kunnat begära ut handlingar och dela med oss av information.
Vilka svårigheter har ni stött på?
– Dels att hitta information förstås, dels att skydda våra källor. Vi har grävt djupt i säkerhetsfrågor och den ryska underrättelsetjänstens arbete, och det betyder att vi har behövt vara extremt noggranna med källskyddet.
Just nu håller hon på att preppa nästa veckas avsnitt. Hon har varit igång sedan fyra i morse och har bland annat medverkat i intervjuer om avslöjandet.
Hur känns det?
– Det känns fantastiskt att äntligen kunna berätta och dela med oss av våra avslöjanden. Det känns också som att åka runt i en torktumlare då vi medverkar överallt just nu.