Strid om avgångsvederlag på Stampen
16 före detta anställda journalister på Stampen processar just nu mot företaget för att få ut sina avgångsvederlag. Dag Fransson, med 32 tjänsteår på Göteborgs-Posten, är en av dem som riskerar att gå miste om hundratusentals kronor. ”Jag blir minst sagt förbannad, bitter och besviken”, säger han.
Journalisten har i en rad artiklar berättat om de frilansar som inte fått betalt av Stampen och i stället erbjudits en ackordsuppgörelse på 25 procent av sina fordringar plus 10 000 kronor.
Företaget vill nu även att gruppen med 16 före detta anställda, som redan tagit avgångsvederlag, ska acceptera samma lösning. Men de har redan sagt nej till ackordet. Centrala förhandlingar har i stället inletts med hjälp av Journalistförbundets arbetsrättsjurist.
Dag Fransson tog avgångsvederlag för ett år sedan. Han berättar att 25 procent betyder förluster på mellan 50 till 250 000 kr för gruppen före detta anställda. För hans egen del handlar det om en förlust på 160 000 kronor i ett avgångsvederlag som löper 15 månader.
– Jag hann bara få ut avgångsvederlag i februari, mars och april innan det här kom. Det var tydligen viktigt att hålla avtal om bonusar till Brunegård och andra, men det är annat ljud i skällan nu. Ett avgångsvederlag är lön, medan man om man har en fordran som frilans är egen företagare. Jag blir minst sagt förbannad, bitter och besviken, säger Dag Fransson (bilden) till Journalisten.
Vad är dina förhoppningar?
– Jag har inga andra förhoppningar än att vi kommer få vårt ackord, det kan de inte komma undan. Sen när det gäller processen som pågår får vi väl driva det till arbetsdomstolen. Då får Stampen stå där med den processen efter sig då de inte vill göra rätt för sig.
I gruppen med 16 anställda har alla jobbat länge på företaget och de är i åldrarna 50 till 64 år.
– Den som har minst antal tjänsteår ligger på runt 25 år. Vi är elva från GP och fem journalister från de andra titlarna, berättar Dag.
Katarina Dahlskog är arbetsrättsjurist på Journalistförbundet. Hon menar att Stampen har en skyldighet att fullgöra avtalet till 100 procent.
– Vi har haft en förhandling och kommer att fortsätta. Men det är för tidigt att säga när något ska vara klart, säger Katarina Dahlskog.