Striden om Bulletin kan avgöras redan innan jul
UPPDATERAD. Den infekterade ägarstriden inom tidningen Bulletin kan avgöras på en extra bolagsstämma två dagar innan julafton. Journalisten kan nu avslöja att en av huvudägarna, Pontus Tholin, vill samla röster för att få bort styrelseordförande Tino Sanandaji från bolaget.
I slutet av november kunde Journalisten berätta nya detaljer om ägarstriden bakom kulisserna på Bulletin där polisanmälningar och hotfulla utspel har blivit vardag.
På ena sidan maktkampen står Pontus Tholin med 35 procent av aktierna och på den andra styrelseordförande Tino Sanandaji med 31 procent.
Nu kan Journalisten avslöja att en kallelse till extra bolagsstämma den 22 december har gått ut till aktieägarna, efter krav från Pontus Tholin, som vill att ägarna ska rösta huruvida styrelseordförande Tino Sanandaji kan sitta kvar på sin post.
Enligt mejl till ägarna som Journalisten har tagit del av ska droppen som fick bägaren att rinna över för Pontus Tholin vara Expressens uppgifter att en person som sitter i ledningen för extremhögerpartiet AfS har lånat ut stora summor till tidningen via sitt bolag.
Lån som har godkänts av Tino Sanandaji.
Mejlen visar också att Pontus Tholin vill få till en återbetalning av skulderna till AfS-topparnas bolag, samt rösta om likvidation av bolaget.
När Journalisten når Pontus Tholin medger han att avslöjandet om miljonlånen har varit avgörande.
– Jag hoppas att fler ägare nu ska inse att man inte kan göra så här om man ska vara en trovärdig och anständig publikation. En seriös borgerlig tidning kan inte under några omständigheter ta in pengar från partiledningen av högerextrema AfS, säger Pontus Tholin.
Tino Sanandaji uppger till Journalisten att Pontus Tholin i omgångar har försökt ta över kontroll över Bulletin och rensa ut andra pesoner.
– Eftersom Pontus aldrig fått stöd bland en majoritet har dessa försök inte lyckats, men bidragit till återkommande uppslitande konflikter, skriver Tino Sanandaji i ett mejlsvar.
Sanandaji slår också tillbaka på uppgifterna om vem miljonlånen kommer från.
– Jag har lånat av en vän vars fru är partisekreterare i detta parti. Eftersom skuldebrevet förbereddes av Pontus Tholin vet han att detta privatlån inte har med AfS att göra, uppger han.
Uppgifter som Journalisten har tagit del av visar att pengar har betalats ut direkt av partisekreteraren.
I mejl framgår det också att Tholin anser att Dan Korns köp av Paulina Neudings aktier (18,8 procent) för en krona inte har gått rätt till, därför ska han inte heller kunna rösta på bolagsstämman, menar Tholin.
”En ny ägare kan, enligt aktiebolagslagen, endast införas i aktieboken efter att ett hembudsförfarande avslutats”, skriver han.
I aktieboken, som Journalisten har tagit del av, framgår det att Paulina Neuding fortfarande finns registrerad som ägare via sitt bolag. Tino Sanandaji bekräftar att Dan Korns aktieköp inte är slutfört.
– Dan Korns aktieköp är giltigt men inte slutförd, då det kräver en hembudsförfarande, uppger Sanandaji.
Hur striden vid bolagsstämman kommer att sluta vill Pontus Tholin inte spekulera i. Men han är inne på att det kan avgöras av vad som händer med redan nämnda aktieinnehav.
– Jag har ingen prognos att ge, allt beror på vad som händer med Paulina Neudings aktier, som inte har hembjudits korrekt och som hon därför fortfarande besitter rösträtten till. Om hon fortsätter att som hittills använda ett ombud som röstar identiskt med Tino så sitter han säkert, säger Pontus Tholin.
Robin Dangoor, som är Paulina Neudings ombud, anser att förfoganderätten över aktierna tillhör Dan Korn som därför har rösträtten.
– Det krav som en enskild aktieägare i efterhand har ställt på hembud påverkar inte överlåtelsen, som naturligtvis har skett i enlighet med aktieägaravtalet, säger Robin Dangoor.
Samtidigt kan Journalisten också berätta att sedan i höstas har Bulletin vid flera tillfällen tagit in nationalekonomen John Gustavsson som gästkrönikör.
John Gustavsson skriver även för konservativa Dispatch och är också flitig debattör på Nyheter Idag och sajter som Det goda samhället, där han bland annat sågar den svenska politiska journalistkårens kunskaper i nationalekonomi och rapporteringen om ”massinvandringen”, som han anser är katastrofal.
Enligt uppgifter till Journalisten har John Gustavsson tidigare arbetat för AfS tyska systerparti AfD vid Europaparlamentet i Bryssel, vilket bekräftas av Bulletins vd Jannik Svensson.
– Jag kände inte till det, men har som VD inget med redaktionella beslut att göra. Jag frågade redaktionen. Medarbetaren som fattade beslutet att publicera John Gustavssons texter var medveten om att han tidigare jobbat i Europaparlamentet för SD samt tyska Alternative für Deutschland. Någon koppling till AfS känner vi inte till, skriver Jannik Svensson i ett mejlsvar.
När vi frågar Jannik Svensson om miljonlånen har någonting med beslutet att ta in John Gustavsson som krönikör att göra kallar han kopplingen ”foliehattigt”. Även Tino Sanandaji slår tillbaka mot att det skulle finnas några krav från svenska AfS.
– Då vare sig jag eller Bulletin någonsin haft kontakt med AfS eller AfD kan man sluta sig till att de heller inte ställt några krav på Bulletin, uppger Tino Sanandaji.