Gå direkt till textinnehållet

Striden om det svenska presstödet hårdnar

Presstödet blir en allt hetare fråga. Det varnas för tidningsdöd och för att många journalistjobb är hotade. – Någon som hatar presstödet har varit i farten och lobbat, säger förre kulturminister Leif Pagrotsky till Journalisten.

Presstödet blir en allt hetare fråga. Det varnas för tidningsdöd och för att många journalistjobb är hotade.
– Någon som hatar presstödet har varit i farten och lobbat, säger förre kulturminister Leif Pagrotsky till Journalisten.

Socialdemokrater hävdar att moderater tar EU till hjälp för att avskaffa stödet och vill därför ha en bred politisk samordning i frågan. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har lovat att kalla till ett sådant samråd, men inget kommer att ske förrän i början av nästa år.

Förre kulturministern Leif Pagrotsky talar nu om att regeringen har gjort en kupp.

Annons Annons

– Det som händer har inte skett på EU-kommissionens initiativ. Hur har detta gått till? Det ser kuppartat ut när ett så viktigt riksdagsbeslut plötsligt rivs upp, säger han.

Journalister och politiker, som tidigare hävdat att främst yttrandefriheten och demokratin drabbas av förändringarna för stödet, varnar nu för att många journalistjobb är hotade. En av dem är Sören Thunell, vice ordförande i presstödsnämnden och tidigare ledamot av pressutredningen:

– Om motståndarna med hjälp av EU-kommissionen lyckas göra presspolitiken till en ren konkurrensfråga kan ett 70-tal svenska dagstidningar läggas ner. Alla som får driftsstöd är hotade i någon form.

– Vad det innebär för den svenska opinionens syn på EU är uppenbart. Många ute bland läsarna kommer att bli mycket upprörda. Det kan leda till en kraftig förstärkning av den redan EU-kritiska opinionen i landet, säger Sören Thunell.

I morgon, den 13 december, har presstödsnämnden 507 frysta miljoner kronor att fördela till 73 tidningar, men hela summan kommer inte att användas. Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet får mest – 65,4 miljoner kronor vardera. Ett antal före detta A-presstidningar får 15,6 miljoner kronor. Därutöver finns 42 endagarstidningar i hela landet, som får drygt två miljoner vardera. Hela anslaget tas inte i bruk, för år 2006 utnyttjades 418 miljoner kronor.

Striden nu i höst har handlat om hela presstödet. Det som började som ett enhälligt riksdagsbeslut i våras – om att höja stödet med 50–60 miljoner och skära ner på bidraget till storstadstidningarna – har utvecklats till en hård kamp för i stort sett alla stödtidningars överlevnad.

Enligt Svenska Dagbladet den 9 december kan den nya regeringens presspolitik leda till att flera nya tidningsprojekt i glesbygden läggs ner. Även så kallade fådagarstidningar kämpar för sin överlevnad.

Däremot hotas inte Svenska Dag­bladet av ett indraget presstöd. Flera bedömare uppger att näringslivet ställer upp för tidningen, när det behövs.

– Jag tror inte heller att Skånska Dagbladet läggs ner. Men den kan inte komma ut i nuvarande form utan samma stöd, säger Sören Thunell, som hävdar att mindre tidningar, som exempelvis Arbetaren, Dagen och Helsingen kan vara hotade.

Senaste draget i striden om pressstödet är en anmälan till konstitutionsutskottet av de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Morgan Johansson och Helene Petersson. De kräver en noggrann granskning av regeringens handläggning i frågan.

– EU-kommissionen har blåst den nya regeringen, som gått rakt i fällan, säger Morgan Johansson. Vi ska inte bara godta det. Därför har vi anmält regeringen till KU.

Morgan Johansson och Helene Petersson skjuter in sig på före detta kulturministern Cecilia Stegö Chilò och det beslut om att frysa presstödet, som hon fattade under sin första arbetsdag som statsråd. Beslutet har, enligt Johansson och Pettersson, fattats utan någon formell, skriftlig begäran från EU-kommissionen. I sin KU-anmälan skriver de att statsrådet Stegö Chilò ”bara fogade sig i vad som sades ha sagts av en tjänsteman på EU-kommissionen per telefon. Agerandet från statsrådet kan knappast stämma med Regeringsformens 7 kap. 2§ angivna ordningen för beredning av regeringsärenden.”

Efter en interpellationsdebatt med Lena Adelsohn Liljeroth den 21 november förklarade EUs talesman i konkurrensfrågor, Jonathan Todd, att Sverige gett efter för kritiken och ska komma med ett nytt lagförslag till kommissionen.

– Om det är sant har regeringen alltså backat hela vägen inför EU-kommissionen, kört över en bred riksdagsmajoritet och gett EU bestämmanderätt i en central demokratifråga, säger Morgan Johansson.

Statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth utlovade vid interpellationsdebatten att kalla till ett brett samråd om presstödet över partigränserna före nyår. Men det blir inte av.

– Nej, vi har inte kommit så långt, säger kulturministerns pressekreterare Maria Dupont.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret