Striden om frilansavtalet på LO Mediehus är över – ”Vi är nöjda”
Det avtal där LO Mediehus förband sig att betala skälig ersättning till frilansare sades upp i vintras efter en konflikt med Journalistförbundet. Nu har parterna enats om ett nytt avtal – med samma innehåll.
I december avrådde Journalistförbundet frilansar att skriva på ett kontrakt som skickats ut av LO Mediehus. Anledningen var att det i kontraktet stod att LO Mediehus skulle få rätt att återpublicera tidigare inköpt material utan extra ersättning.
Konflikten blev snabbt infekterad och ledde till att LO Mediehus avgående vd Robert Jonsson sade upp det frilansavtal som 2022 förhandlats fram med Journalistförbundets frilansklubb Frilans Riks och där LO Mediehus förband sig att betala enligt Journalistförbundets frilansrekommendation. Avtalet har beskrivits som Frilans Riks största fackliga framgång i mannaminne.
Frilansavtalet reglerade bara ersättningsnivån vid förstapublicering, inte upphovsrätten eller ersättning vid återpublicering av bilder och texter – det reglerades i stället i de individuella avtalen mellan LO Mediehus och frilansarna.
Nu har parterna enats och ett nytt frilansavtal undertecknats, med exakt samma innehåll som det tidigare avtalet, det vill säga att LO Mediehus förbinder sig att betala enligt frilansrekommendationen.
Att ett nytt avtal kunde tecknas berodde på att LO Mediehus backade från sina krav i de individuella kontrakten med frilansarna.
I den förra kontraktsmallen stod det att LO Mediehus skulle kunna använda materialet i alla sina tidningar utan extra ersättning vid första publiceringen och kunna återpublicera utan ersättning. Enligt det nya kontraktet kan enbart Arbetet återpublicera material från mediehusets övriga titlar. Dessutom får frilansarna ersättning om deras material återpubliceras.
– Det känns bra att vi har fått tillbaka frilansavtalet. Vi har lyssnat på synpunkterna och känner oss också nöjda med det nya kontraktet. Det underlättar för oss att vi kan använda materialet i Arbetet för att få större spridning, samtidigt som det minskar vår administrativa börda, säger LO Mediehus vd Unn Edberg.
På vilket sätt minskar den administrativa bördan?
– I kontraktet framgår att frilansarna själva måste bevaka om deras material återanvänds och upplysa oss om att de har rätt till ersättning för arkivmaterial. Vi ska naturligtvis själva hålla koll på det och betala arvoden för arkivbilder, men det kan hända att man missar det, och då kan det komma en ganska fet faktura för upphovsrättsintrång. Nu behöver vi inte oroa oss för det.
Under förhandlingarna mellan Journalistförbundet och LO Mediehus har frågor om ersättning för arkivbilder och återpubliceringar diskuterats, utan att någon överenskommelse kunnat nås. De frågorna regleras alltså fortsatt i de individuella frilanskontrakten. Det var efter att LO Mediehus meddelade att de skulle begränsa nyttjanderätten något i kontrakten och betala ersättning för återpubliceringar som Journalistförbundet gick med på att teckna ett nytt frilansavtal.
– Det känns bra att vi återigen kommit överens om ett avtal som reglerar arvodet i linje med Frilansrekommendationen. Även om det inte reglerar upphovsrätten är det en signal om att man ska kunna få skäligt betalt för uppdraget och något som vi hoppas att fler mediehus också tillämpar, säger Journalistförbundets ombudsman Victoria da Silva.
– Vi har varit tydliga med att LO Mediehus i sina individuella avtal ska tillämpa reglerna om skälig ersättning i Upphovsrättslagen, till exempel reglerna i 29 § som trädde i kraft 1 januari 2023, säger Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf i en kommentar.