Studenterna vill få mer att säga till om
En motion som handlade om ökat inflytande för studerandemedlemmar i Journalistförbundet följdes med stort intresse av studentrepresentanterna Clara Fritzon och Martin Öström.
Ekendistriktet och Förlagsdistriktet motionerade om att ändra Journalistförbundets stadgar så att studerandemedlemmar ska få det antal fullvärdiga kongressombud, med rätt att rösta, som motsvarar antalet studentmedlemmar i förbundet. I dag har de två studentrepresentanterna ingen rösträtt.
Vid årsskiftet 2017-2018 hade förbundet 15 499 medlemmar, varav 728 var studenter. De två distrikten hävdade i motionen att studentrepresentationen vid kongressen därför borde öka till minst det dubbla antalet. Motionärerna ville också att valberedningen skulle kunna föreslå en student som ledamot i förbundsstyrelsen. Syftet är att öka studenternas intresse för förbundet och därigenom få fler medlemmar.
Men FS ville avslå motionen med argumentet att de vid kontakter med studenterna inte fått några indikationer på att studenterna efterfrågat rösträtt på kongressen eller en plats i förbundsstyrelsen. FS uppfattning är att studenterna är mer intresserade av att påverka sina egna utbildningar och hur deras praktik ska se ut.
I debatten var det flera som stödde motionen och menade att studenterna var framtiden och att det därför var viktigt att de skulle få mer att säga till om. En majoritet av ombuden skickade frågan vidare till beredningsutskottet.
Clara Fritzon, som går andra året på JMG i Göteborg, välkomnar diskussionen på kongressen och att så många stödde motionen.
– Men jag köper inte riktigt förbundsstyrelsens argument, säger hon. Under mina år på skolan har ingen från förbundet besökt vår utbildning och hört sig för om vad vi tycker. Jag förstår att avslaget delvis handlar om ekonomi och att det kan finnas problem med att få organisationen att fungera eftersom studenterna hela tiden byts ut. Men det borde gå att lösa.
– Vi är också medlemmar och vill kunna föra vår talan. I dag har vi små möjligheter att påverka, säger Clara Fritzon.
Martin Öström går första året på journalistutbildningen på Umeå universitet. Liksom Clara Fritzon tror han att en ökad status för studenterna i Journalistförbundet skulle underlätta medlemsvärvningen. Efter att ha deltagit under kongressen är han säker på att han själv kommer att bli mer aktiv när han är tillbaka på skolan igen. Det var också något som ombudet Nora Lorek, Frilans Riks, skrev under på från talarstolen. Hon var studeranderepresentant på förra kongressen. I dag är hon fullvärdigt kongressombud.
– Det behövs mer aktivt arbete både från förbundet och studenterna själva, tror Martin Öström. Vi studenter måste också bli bättre på att pusha varandra att engagera oss och söka medlemskap.
– Förbundet borde visa sig mer på utbildningarna. Och söka bättre kontakt med lärarna, som skulle kunna lyfta de fackliga frågorna, säger Clara Fritzon. Men jag tror också att många studenter är osäkra på om de kommer att få något jobb efter utbildningen och att de därför tvekar att gå med i Journalistförbundet.
Under kongressen ska också frågan om sänkt medlemsavgift för studenter behandlas och det är något som Clara Fritzon och Martin Öström är säkra på kan öka medlemsantalet bland studenterna.