Sture Nordh: Journalistbranschen en experimentverkstad
Er branch är det moderna livets främsta experimentverkstad.Det sade TCOs ordförande Sture Nordh när han talade på Journalistförbundets kongress på tisdagen, och syftade på arbetsgivarnas experimenterande med anställningsformer. (Agneta Lindblom Hulthén och Sture Nordh. Foto: Tomas Ohlsson)
Sture Nordh uppehöll sig bland annat vid de unga journalisternas arbetsvillkor.
– Unga, välutbildade journalisters verklighet är att under lång tid leva med korta, osäkra anställningar och arbetsbelastningen och stressen ökar, sade Sture Nordh.
Journalistförbundets ordförande stack in en fråga om vad facket ska göra för att få de unga journalisterna att förstå vikten av kollektivavtal.
Sture Nordh konstaterade att samtidigt som Journalistförbundet arbetar för att förbättra arbetsvillkoren så har också det fackliga intresset ökat bland de unga.
– Men när det gäller kunskapen om värdet av kollektivavtalet måste arbetet fortsätta. Vi är bara i början. Ingen människa är egentligen ointresserad av villkoren för sitt arbete.
Sture Nordh sade att vi måste ställa oss frågan varför en del arbetsgivare inte vill ha kollektivavtal.
– Det är bara ekonomiska skäl. Det handlar om tjänstepensionerna. Skillnaden är 80 000 kronor mellan en person med en vanlig inkomst som omfattas av kollektivavtal när det handlar om tjänstepension jämfört med en som inte gör det, sade han. Det måste vi visa i handling och vi måste synas utåt. Det kräver uthållighet.
Sture Nordh tog också tillfället i akt, på Pressfrihetens dag, att påminna om den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea sedan 2001.
-Vi lovar att fortsätta med all kraft vi förmår att kämpa för att Dawit Isaak ska friges.