Gå direkt till textinnehållet

Sundström: Avslaget obegripligt

Sveriges Televisions Moskvakorrespondent Bert Sundström ställer sig helt frågande till varför han nekas förlängt visum.– Mig veterligen har jag inte brutit mot någon rysk lag eller regel, säger han.

Sveriges Televisions Moskvakorrespondent Bert Sundström ställer sig helt frågande till varför han nekas förlängt visum.
– Mig veterligen har jag inte brutit mot någon rysk lag eller regel, säger han. Jag har inte fått någon signal, antydan, varning eller indikation på att någon i hög ställning i Moskva varit missnöjd med min rapportering.

Bert Sundström har varit korrespondent för Sveriges Television i Moskva i tre år. Hans ackreditering går ut i morgon (6 september).

– Under sommaren har jag sökt förlängning av mitt visum, vilket normalt brukar ta tre-fyra veckor och leda till förlängning med ett år.

Annons Annons

Även i fjol dröjde beskedet om förlängning, men ett par veckor innan hans visum gick ut kom ett positivt besked.

bryt

Men i fredags meddelade de ryska myndigheterna SVTs kontor i Moskva att gällande visum inte skulle förlängas. Meddelandet togs emot av Bert Sundströms sekreterare som i sin tur ringde honom i Beslan och berättade om beskedet.

Den svenske ambassadören i Moskva, Johan Molander, träffade i fredags representanter för ryska UD för att få en förklaring. Det besked han fick var att UD inte har någon skyldighet att motivera beslutet.

bryt

Bert Sundström har själv ingen egen teori om varför han nekas fortsatt visum.

– I den mån något sådant inträffat har det handlat om journalister som utmanat ödet, till exempel genom att ha profilerat sig i bevakningen av Tjetjenien och inte följt de regler som ryska myndigheter ställt upp för rapporteringen därifrån. Eller som när TV-bolaget ABCs korrespondent gjorde en intervju med gerillaledaren Sjamil Basajev.

Journalistförbundet protesterar i ett uttalande mot att Bert Sundström, utan motivering nekats förlängt visum av de ryska myndigheterna.

– Det är ovärdigt ett demokratiskt samhälle att vägra en journalist möjlighet att utöva sitt arbete, säger förbundsordförande Agneta Lindblom Hulthén. Vi förutsätter att myndigheterna omprövar sitt beslut.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret