Susanna Skarrie: ”Jag är ingen kontrollmänniska”
Hem & Hyras chefredaktör och utgivare Susanna Skarrie tilldelas utmärkelsen Årets mediaamazon 2024 och fyller därmed på redaktionens prishylla. "Vi har jobbat mycket med att alla ska lära sig grunderna i granskning, coachas i det, lära av varandra", säger hon.
Årets mediaamazon delas ut årligen till en kvinnlig medieledare som utmärkt sig genom modigt och nyskapande journalistiskt ledarskap. I år har juryn valt att prisa Susanna Skarrie, chefredaktör och publisher på Hem & Hyra, Hyresgästföreningens medlemstidning. Juryn tar fasta på att Hem & Hyra under hennes 17 år som chefredaktör har vuxit, hittat nya läsare och gjort ett stort antal uppmärksammade granskningar av bostadsmarknaden. Det har gett tidningen en rad priser, bland annat i Tidskriftspriset och Guldspaden, där tidningen varit nominerad fem år i rad.
Årets mediaamazon
Årets Mediaamazon instiftades av Cecilia Zadig 2010 och delas ut årligen till en kvinnlig medieledare som utmärkt sig genom modigt och nyskapande journalistiskt ledarskap.
Årets jury består av:
Cecilia Zadig, juryordförande, journalist och ledarskapsutvecklare
Christina Jutterström, fd vd SVT, fd chefredaktör Dagens Nyheter, fd chefredaktör Expressen
Kerstin Brunnberg, fd vd Sveriges Radio
Thomas Mattsson, senior advisor Bonnier News
Axel Andén, chefredaktör och vd Journalisten
Julia Agha, vd mediehuset Alkompis
Grattis till priset! Vad ser du själv som viktigast i ditt journalistiska ledarskap?
– Jag har alltid strävat efter att vara väldigt nära verksamheten, men att samtidigt lämna fria tyglar till reportrar och redaktörer, säger Susanna Skarrie.
Hem & Hyra har nio lokalredaktioner runt om i landet. Vilka är fördelarna med det?
– Den absoluta fördelen är att folk ju bor i hyreslägenheter över hela landet, och att utmaningarna och förhållandena ser otroligt olika ut på olika håll. Då är det en enorm fördel att ha lokalredaktörer som kan sitt bevakningsområde. Det är inte Stockholmsreportrar som åker ut och försöker sätta sig in i hur det funkar på någon ort. Utan våra reportrar kan sina bevakningsområden utan och innan. De har uppbyggda nätverk, lätt att bygga förtroende och få tag i case. Det har varit helt avgörande för oss. Vi kommer väldigt nära hyresgästerna.
– Det har också visat sig på läsarsiffrorna att det inte spelar någon roll var i landet något händer, det är lika intressant ändå.
Finns det utmaningar i en så decentraliserad redaktion?
– Kruxet är att få hela redaktionen att dra alla åt samma håll. Jag är ingen kontrollmänniska, det är en fördel.
Överlag har hon medvetet jobbat med att bygga en redaktion som är på tårna och pigg på att testa nya format och kanaler, säger hon.
– Jag har en fantastisk redaktion som är väldigt rolig att jobba med.
Hur gör du och ni för att få till så många gräv, med bara ett 20-tal journalister?
– Vi gjorde en större förändring sju, åtta år sedan utifrån en mätning av vad som blir läst. Vi ritade om papperstidningen så att de lokala sidorna innehåller gräv. Och skippade pliktbevakningen. Vi har jobbat mycket med att alla ska lära sig grunderna i granskning, coachas i det, lära av varandra.
En organisationstidning har ju en speciell relation till ägaren. Har den varit gnisselfri under dina 17 år på Hem & Hyra?
– Nej, det är den väl aldrig. Men vi har fått väldigt fria händer, jag har aldrig varit med om att de har försökt lägga sig i.
Juryns motivering lyder: ”Med stark integritet och ett närvarande ledarskap har Susanna Skarrie gjort Hem & Hyra till en modig röst inom bostadsjournalistiken. Under hennes sjutton år har tidningen publicerat prisbelönta granskningar och genererat växande läsarsiffror. Hennes ledarskap skapar förutsättningar för hela redaktionen att leverera samhällsviktig journalistik som kommit att skildra ett svenskt skuggsamhälle.”