Gå direkt till textinnehållet

Svårare att hitta sommarvikarier i år

Färre söker sommarvikariat och det är svårare för medieföretagen att hitta journalister med erfarenhet. På Mittmedia har antalet sökande halverats jämfört med 2017 – och man har inte lyckats fylla vikariaten. På Aftonbladet har antalet ansökningar minskat med 75 procent.

Marie Göthlund är rekryteringsansvarig för Mittmedia. De har i år utlyst cirka 200 sommarvikariat. De har fått färre än 200 ansökningar till tjänsterna.

– En del vikarier återkommer från förra året, de tillkommer. Vi har väl ungefär 180 vikariat klara.

– Jag har rekryterat personal i 17 år, och det är en klar minskning i antalet ansökningar jämfört med förra året. Nästan en halvering. En del sökanden har bara gått ett år på journalistutbildningen.

Annons Annons

– Jag har talat med andra i branschen och alla säger samma sak. Många går till jobb som webbredaktör eller informatör på kommuner och liknande. Och det utbildas ju också färre.

– Vi hoppas vi ska få ihop det i alla fall.

För en del medier i Norrland har det blivit svårare att hitta sommarvikarier med rätt kompetens sedan Kalix folkhögskola pausade sin utbildning. Och nu följer även Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå efter och ställer in utbildningen till hösten på grund av för få sökande.

– Rekryteringsbasen i Norrbotten är inte vad den har varit. När redaktioner försvunnit som TV4, som i dag bara har fyra tjänster kvar i länet, och Kuriren och NSD har slagits ihop till en tidning så blir det svårare för vikarier att hålla sig flytande här uppe, säger Anna Sofia Wirén på SVT Nyheter Norrbotten. Jag förstår de journalister som väljer att flytta härifrån eller byta bransch. På lång sikt behöver vi fundera på hur vi ska göra branschen mer attraktiv och locka folk att vilja jobba med journalistik.

– Vi märker att antalet sökande minskar. Vill man ha kvalificerad personal med rätt utbildning och erfarenhet så är det tunnsått. I år har vi dock täckt vårt behov av ett par tre vikarier och fått in bra personer.

Sveriges Radio har man också fått ungefär lika många sökande som förra året, 2 190 personer, jämfört med 2 155 personer 2017. Antalet sökande i norra Sverige är något lägre, och nedläggningarna av journalistutbildningarna ställer till problem.

– Det drabbar hårt då inga praktikanter kan komma in den vägen och vidare till vikariat, säger SRs HR-direktör Carolina Wikström.

Norrbottens Media med titlarna Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren har i år tillsatt 15 sommarvikariat; något ytterligare kan tillkomma. Drygt 50 ansökningar har kommit in.

Pia Hanzi på Norrbottens Media säger att det alltid är lättare att bemanna i centralorten Luleå än längre ut i länet.

Generellt har Norrbottens Media i år färre sökande med lång erfarenhet, konstaterar hon.

Sörmlands Media sköter de tre dagstidningarna sommarbemanningen separat, men kan tipsa varand­ra om vikarier, berättar Södermanlands Nyheters chefredaktör Anna Falk. Hennes tidning tar in totalt elva vikarier i sommar, inklusive en på ledarredaktionen och två på sporten. Allmänredaktionen har haft ett tjugotal sökande.

– Vi har tyckt att vi inte har fått så många ansökningar. Det är inte riktigt som förr. Dessutom har det varit väldigt svårt att hitta redigeringskompetens, vilket både är förståeligt och lite konstigt med tanke på uppsägningar som skett, säger Anna Falk.

SN har dock precis lyckats landa en duktig och erfaren redigerare till det enda redigeringsvikariat tidningen har i år.

En annan skillnad från tidigare är att fler sökande nu söker kortare vikariat.

– Tidigare ville de vikarier som kom in ha så mycket som möjligt. Nu är det fler som vill ha bara fem veckor, säger Anna Falk.

SVT Nyheter Sörmland behövs tre heltidstjänster, men de har redan folk som varit inne på andra vikariat, berättar redaktionschefen Lena Michanek.

– Det kan vara svårt att hitta rätt kompetens. Ofta är vikariaten korta och det är mycket man måste kunna för att jobba på lokala nyheterna. Inskolningsperioderna är väldigt långa för att klara alla uppgifter. Det är inte så många sökande som man kan tro på många vikariat och tjänster.

Fredrik Lagerqvist, administrativ chef på Östgöta Media, har fått omkring 150 ansökningar till 54 vikariat på Norrköpings Tidningar, Östgöta Correspondenten, Motala Vadstena tidning och Västerviks-Tidningen. Ungefär hälften av vikariaten har tillsatts med journalister som jobbat på tidningarna tidigare.

– Det jag har märkt är att många sliter i webbredaktörerna. De har haft många erbjudanden att välja mellan, säger han.

– Vi har haft ungefär 120 ansökningar till våra sommarvikariat i år, säger Britt-Marie Paulander, personalredaktör på Smålandsposten i Växjö.

– Att få tag på vikarier blir svårare och svårare, även de långtidsvikariat som vi har utlyst har det varit svårt att få folk till.

– Jag antar att det hänger ihop med att flera utbildningar lagts ner, journalistyrket känns inte lika attraktivt längre. Det kan vara risken för utlasning som ställer till det. Många sökande har just påbörjat sin journalistutbildning, och de kan ju vara bra personer för det men är ju förstås oerfarna.

– Vi har heller inget hav att locka med som Barometern i Kalmar eller BLT.

Aftonbladet med ett hundratal sommarvikariat har ansökningarna minskat kraftigt. I år sökte cirka 600, jämfört med 2 500 förra året. Men att hitta vikarier i Stockholm har ändå inte varit besvärligt, anser personalchefen Marianne Peterson.

– Njae, vissa yrkesgrupper är svårare, till exempel redigerare, säger hon.
På TV4 med ett 50-tal sommarvikariat har man inte heller haft några problem med att hitta kompetent personal. I år fick man in cirka 500 ansökningar, vilket är ungefär som vanligt.

– I vår verksamhet har vi ett stort behov av inhoppare som ställer upp vid arbetstoppar och sjukfrånvaro. De är mycket uppskattade och kan oftast ta vikariat under sommaren, så vi brukar inte behöva så många ”nya” vikarier specifikt för sommaren, säger Erik T Larsson, personalredaktör på Bonnier Broadcasting.

Marieberg Media har verksamhetschefen Tobias Hellström sett färre sökanden än tidigare år.

– Men det är lite svårt att jämföra eftersom vi även har HD/Sydsvenskan numera. Vi vet att det är färre som söker till journalistutbildningarna, så det är naturligt att det är färre som söker sommarjobb.

Marieberg Media söker drygt 250 vikarier varav 125 på Expressen, ett 50-tal på Dagens Nyheter, ett 15-tal på Dagens Industri och 60-70 på HD/Sydsvenskan.

Har det varit några problem?
– Nej. Det är många som söker till de stora tidningarna, och nu finns det inte längre några vattentäta skott mellan print- och etermedier vilket gör att vi får många sökande med erfarenhet från TV- och radiobranschen. Behovet har också ökat på TV-kompetens, inte minst på Expressen. Vi märker att andelen yngre sökande är större än tidigare, vilket möjligen kan bero på att de äldre sökt sig bort från branschen i större utsträckning.

Agnes Laurell fick sommarjobb via Marieberg Media, på Dagens Nyheters webb. Hon tog kandidatexamen på JMK i våras och har inte jobbat på en dagstidning tidigare.

– Jag gjorde praktik på Babel på SVT och har sedan jobbat på Kulturnyheternas webbredaktion och SVTs onlineredaktion, men jag vill skaffa mig erfarenheter från dagspressen så därför känns det bra med ett sommarjobb på DN, berättar Agnes Laurell.

Hon sökte många sommarjobb, de flesta i Stockholm, men också i Blekinge där hon har släkt. Hon fick nej från de flesta.

– Jag fick bland annat nej från P4 Blekinge, och det är inte så konstigt eftersom jag inte har någon radioerfarenhet.

Hon ser fram emot att sätta sig in i en ny arbetsplats, och är inte särskilt orolig för framtiden.

– Det är inte en jättefräsch arbetsmarknad och jag fattar ju att det kan komma att ta flera år innan jag kan få en fast tjänst. Men det passar mig rätt bra just nu – jag vill testa olika saker.
                                                                               Annika Heldt
                                                                               Hanna Lundquist
                                                                               Johannes Nesser
                                                                               Qia Rindevall

Några exempel:

Företag                   Vikariat (sökande)

Mittmedia                200 (180)
Aftonbladet             100 (600)
Östgöta Media          54 (150)
TV4                           50 (500)
Norrbottens Media    15 (50)
Södermanl. Nyheter  11 (20)

Fler avsnitt