SvD försvarar kritiserade ”tjej-Hitler”-publiceringen
I en ledare i SvD kallades namngivna personer för ”tjej-Hitlers”, vilket är problematiskt enligt Svenska kommittén mot antisemitism. Men Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på tidningen, tar texten i försvar.
I helgen publicerade Svenska Dagbladet en ledare med rubriken ”Tjej-Hitlers har en särskild plats i helvetet”, skriven av Susanna Popova. I texten pekas konstnären Stina Wollter och klimataktivisten Greta Thunberg, tillsammans med Facebook-gruppen Pink Room, ut som ”tjej-Hitlers”.
”Lång historia kort, en tjej-Hitler är alltså någon som hellre kramar Hamas än hjälper kvinnor”, förklaras i texten vad en ”tjej-Hitler” är.
Ledaren har skapat en kritikstorm i sociala medier. Bland kritikerna finns DNs politiska chefredaktör Amanda Sokolnicki, som på X kallar texten bisarr och skriver: ”Så här långt har det trots allt aldrig tagits tidigare. Att (vuxna) namngivna personer pekas ut som Hitlers flickupplagor”.
Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, finns också bland kritikerna. I ett mejl till Journalisten skriver organisationen, efter att vi frågat om texten: ”Det är legitimt och viktigt att kritisera när influencers som Stina Wollter bland annat sprider antisemitiska konspirationsteorier. Och kräva att inflytelserika opinionsbildare som Greta Thunberg klargör hur hon ser på den antisemitism som sprids av personer som hon delar scen med under klimatdemonstrationer. Men tonläget i debatten är redan uppskruvat som det är. Ledande publicister, opinionsbildare och politiker bör inte ytterligare förgrova språket eller förvanska och förvränga nazismen för att plocka egna poäng. Susanna Popovas krönika i SvD om 'tjej-Hitlers' var tyvärr ett av de senaste åskådliga exemplen på detta”.
Ytterst ansvarig för publiceringen är Martin Ahlquist, ansvarig utgivare på SvD. Han vill inte kommentera hur han ser på texten, utan hänvisar till den politiska chefredaktören Tove Lifvendahl.
– Vi har diskuterat och kommit fram till att det är Tove som i egenskap av politisk chefredaktör ska svara på frågor kring publiceringen, skriver han i ett mejl.
Tove Lifvendahl återkommer i ett mejl till Journalisten. Hon vill inte kommentera SKMAs kritik, men tar formuleringen om ”tjej-Hitlers” i försvar.
– Texten har fått kritik för att skribenten använt ordet ”tjej-Hitler" när hon kritiserat tongivande röster som valt att se kriget i Mellanöstern enbart ur ett Palestina-perspektiv. Det finns starka skäl att kritisera dem för negligerandet av de övergrepp som begåtts från Hamas sida. Begreppet ”tjej-Hitler” är ett begrepp som plockades upp från ståuppscenen och som gavs aktualitet i en Fokuskrönika av Anna Nachman, vilken också länkades till i Susanna Popovas fristående krönika, skriver hon.
Begreppet användes av komikern Simon Gärdenfors i en stand up-rutin för tre år sedan som handlar om skillnaden mellan hur män och kvinnor hanterar känslor, och har inte någon koppling till kriget i Gaza eller konflikten kring Palestina.
Artikeln har ändrats efter publicering, något som uppmärksammats på sociala medier. I den ursprungliga ingressen i webbversionen nämndes både Greta Thunberg och Stina Wollter som ”tjej-Hitlers”, men efter en uppdatering någon gång mellan lunch och 17.30 i söndags var deras namn inte längre med i ingressen.
– På SvD.se justerar vi återkommande längd och formuleringar på nedryckare och ingresser efter publicering. I det här fallet justerades ingressen för att bli allmänt hållen, eftersom det i brödtexten gavs flera exempel på ”tjej-Hitlers”, säger Tove Lifvendahl.
Journalisten har sökt Greta Thunberg och Stina Wollter för en kommentar.